Hlavní obsah

Muži mají v Česku stále vyšší mzdy než ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Muži v Česku mají nadále vyšší příjem než ženy, které pracují na srovnatelné pozici. Výrazný rozdíl je i v průměrné mzdě; ženy berou měsíčně 19 000 korun, zatímco muži více než 25 000 korun. Ženy tak mají v souhrnu pouhé tři čtvrtiny průměrného příjmu mužů.

Článek

Výsledky vycházejí z kontinuálního průzkumu mezd a platů na serveru Merces.cz, který provozuje společnost Profesia.

Zatímco muž zaměstnaný v administrativě pobírá průměrně 21 850 korun hrubého, žena ve stejné pozici je ohodnocena mzdou 17 600 korun. Prodavačky mají v průměru 12 050 korun, prodavači o celých 5500 korun více. Obchodní manažerky berou 29 000 korun a manažeři na stejných pozicích 36 500 korun.

„Obvykle se rozdíly v příjmech mužů a žen vysvětlují tím, že muži obsazují lépe placené profese či pozice. To je ovšem jen část reality. Z naší analýzy jednoznačně vyplývá, že jsou v Česku ženy odměňovány v průměru výrazně hůře než muži, ačkoliv zastávají stejnou práci,” uvedl jednatel společnosti Profesia Dalibor Jakuš.

Rozhoduje i délka praxe

Výsledky se liší také při posuzování délky pracovní praxe. Zatímco příjmy žen se s rostoucí délkou praxe prakticky nemění, muži se rok od roku ženám výrazně vzdalují.

Nástupní mzdy žen jsou o 20 % nižší než mzdy mužů. Příjmy mužů převyšují platy žen o čtvrtinu do jednoho roku praxe. Pak o 30 % do dvou let, o 38 % od tří do deseti let. Až porovnání platů nad deset let praxe dává znovu čtvrtinový rozdíl.

Důvodem je podle Jakuše vysoké procento státních zaměstnanců nad deset let praxe. „Ve státní sféře jsou rozdíly nižší, výraznou diferenciaci vidíme především ve sféře privátní, kde rostou mzdy v závislosti na praxi rychleji,” vysvětlil Jakuš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám