Hlavní obsah

Ženy v EU vydělávají průměrně o 15 procent méně než muži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN, BRUSEL

Ženy v Evropské unii vydělávají průměrně o 15 procent méně než muži. Jsou hůře placené, přestože v rámci EU dosahují ženy vyšší úrovně vzdělanosti, než muži. Největší rozdíly v platovém ohodnocení obou pohlaví jsou na Slovensku, v Německu, v Estonsku a na Kypru, kde činí více než 22 procent, uvedl evropský komisař pro zaměstnanost a rovné příležitosti Vladimír Špidla.

Foto: Profimedia.cz

Podíl žen v nejvyšších poziciích činí v EU dlouhobě pouze 33 procent. I na těchto postech jsou ale ženy placeny hůře, než muži.

Článek

Patnáctiprocentní rozdíl v platech mužů a žen je podle Špidly relativně stabilní už od roku 1995."Nejde přitom jen o rozdílné mzdové ohodnocení za stejnou práci," řekl komisař. Podle něj se na rozdílu podepisuje i skutečnost, že více žen než mužů pracuje pouze na částečný úvazek.

Špidla v rozhovoru pro německý deník Die Welt také kritizoval skutečnost, že podíl žen v nejvyšších pozicích činí v EU dlouhodobě jen 33 procent. "Přestože jsou ženy v Evropské unii vzdělanější než muži, jsou hůře placené, jejich kariéra je kratší a na kariérním žebříčku stoupají pomaleji," prohlásil eurokomisař.

Rozdíly vytvářejí sami zaměstnavatelé

Špidla také vyzdvihl nutnost zajistit pro ženy lepší možnosti sloučení kariéry s péčí o rodinu. "Zároveň požaduji, aby zaměstnavatelé dávali mužům a ženám za stejnou práci stejný plat. Právě zaměstnavatelé musí hrát při narovnávání mzdových rozdílů mezi muži a ženami klíčovou roli," řekl.

Špidla také konstatoval, že podle statistik Evropské komise v letech 2000-2006 plynule vzrostl počet zaměstnaných žen o 7,5 miliónu. Každá třetí Evropanka ale podle něj pracuje na částečný úvazek. Na zkrácený úvazek je naproti tomu zaměstnáno pouze osm procent pracujících mužů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám