Hlavní obsah

Ženy mají průměrně o dva tisíce nižší důchod než muži

– PRAHA

Ženy v Česku mají nyní v průměru o skoro 2 000 korun nižší starobní důchod než muži. Zatímco na konci letošního prvního pololetí pobíral penzista průměrně 10 522 korun, jeho vrstevnice dostávala 8 586 korun. Průměrný ženský starobní důchod je tak zhruba o pětinu nižší než mužský. Poměr se za posledních osm let téměř nezměnil, uvádí ČSSZ.

Článek

Výši penze ovlivňuje mimo jiné i výdělek. Ženy v Česku mají o čtvrtinu nižší průměrnou mzdu než muži. O téměř pětinu je nižší jejich medián příjmu, tedy prostřední hodnota.

Ženy totiž obvykle pracují v profesích a oborech s nižšími mzdami. Ale i ženy na stejných pozicích jako muži pobírají často za stejnou práci méně než jejich kolegové. Podobná je situace i v ostatních zemích EU.

Organizace a odborníci, kteří se věnují problematice rovnosti pohlaví, na nerovnosti ve výdělcích opakovaně poukazují. Podle nich je nutné podmínky pro ženy a muže srovnávat. Kvůli nižším příjmům a poté i důchodům ženám totiž mnohem víc než mužům hrozí ve stáří chudoba. Sociologové mluví o feminizaci chudoby.

Nižší důchod žen má základ i v rodičovství

Důchod se skládá z pevné a procentní části. Pevný díl je pro všechny stejný. Procentní se stanovuje podle odvodů z příjmu i podle doby, po kterou je člověk platil. Na výši penze tak může mít vliv také rodičovská dovolená, na kterou zatím v Česku odcházejí většinou ženy.

Její doba se sice do nároku na penzi zahrnuje, pojistné se za ni ale neodvádí. Celková odvedená částka je pak tedy nižší. Ministr práce Petr Nečas (ODS) se již dříve zmínil o tom, že by se za rodičovskou do důchodového systému měly platby odvádět. Druhá etapa důchodové reformy počítá s tím, že by je poskytoval stát.

Krátit důchody budou i částečné úvazky

Své kritiky mají i částečné úvazky, jejichž rozšíření chce ministr podpořit různými opatřeními. Podle odpůrců kratších úvazků si lidé ale vydělají méně a méně také odvedou na důchody, takže by v budoucnu mohli mít nižší penzi. Podle předpokladů kratší úvazky budou využívat hlavně matky menších dětí či lidé, kteří pečují o starší členy rodiny.

Důchody se v Česku zvýší od srpna. Vláda se penzistům rozhodla mimořádně přidat kvůli vysoké inflaci. Každý důchodce bude dostávat o 470 korun víc. O tuto částku se zvedne pevný díl penze. Bude tedy činit 2 170 korun. Rozdíl mezi starobním důchodem žen a mužů by se tak mohl o něco snížit. Znovu pak penze vzrostou v lednu příštího roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám