Hlavní obsah

Mumie se vrací. Vědci „rozmluvili“ kněze

Právo, BBC, doh

Když starověký egyptský kněz Nesyamun před třemi tisíci lety naposledy vydechl, zdálo se, že jeho hlas umlkl navždy. Nyní se ale znovu rozezněl díky úsilí britských vědců.

Foto: Herwig Prammer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Těm se podařilo knězův hlas zrekonstruovat za použití technologie 3D tisku. Nejprve vytvořili několik skenů jeho těla a podle něj následně vymodelovali jeho hlasové ústrojí, které pak vytiskli. To následně napojili na elektrolarynx, který u lidí se ztrátou hlasu plní funkci hlasivek, informoval odborný magazín Scientific Reports.

Spíš bečení ovce než lidský hlas

„Vyrobili jsme zvuk Nesyamuna, který by vydával ve stavu, v jakém je v sarkofágu. Není to jeho hlas, protože on samozřejmě nemluví,“ vysvětlil britskému listu The Guardian spoluautor studie David Howard z University of London důvod, proč výsledný zvuk připomíná spíš bečení ovce. Velikost hrtanu dle badatelů ukazuje na to, že knězův hlas byl o něco málo vyšší, než je obvyklé u současných mužů.

Vědci vybrali Nesyamunovo tělo i proto, že se zachovalo v mimořádně dobrém stavu, i tak museli ale část dotvořit – horní patro zcela chybělo a jazyk byl seschlý.

„Později bychom rádi vyvinuli program, který by umožnil vytvářet různé hlásky a poté snad i slova,“ řekl Guardianu archeolog John Schofield z University of London. „Představte si, že jdete do muzea a uslyšíte tam tři tisíce let starý hlas. Takovou věc si zapamatujete na hodně dlouho,“ dodal s tím, že objev by mohl vtáhnout veřejnost do světa starého Egypta zcela novým způsobem.

Trenckova mumie v kapucínské hrobce je kompletní i s ukradeným prstem

Tipy na výlety

Zajímavostí přitom je, že Egypťané věřili, že budou moci mluvit i po smrti, aby mohli bohy přesvědčovat, že vedli řádný život, a jejich duše mohla v klidu odejít na věčnost. „Pokud ve zkoušce neuspěli, zemřeli podruhé věčnou smrtí,“ řekla archeoložka Joann Fletcherová z University of York. Přání, aby mohl po smrti mluvit, je proto zvěčněno i na Nesyamunově sarkofágu. „Svým způsobem jsme jeho přání splnili,“ podotkl Schofield.

Ostatky přečkaly i nálet nacistů

Nesyamun žil za vlády fa­raona Ramese XI. na počátku 11. století před naším letopočtem. K provádění rituálů v chrámovém komplexu v Thébách přitom dle vědců musel být obdařen zvučným hlasem.

Vamberecké mumie hledají domov

Cestování

Jeho mumie byla nalezena v roce 1824, vědci později došli k závěru, že zemřel zhruba v padesáti letech kvůli silné alergické reakci, zřejmě po bodnutí jedovatým hmyzem. Šťastná náhoda naopak způsobila, že Nesyamunovy ostatky v pořádku přečkaly druhou světovou válku. Mumie totiž byla z muzea v britském Leedsu přemístěna jen krátce předtím, než budovu v roce 1941 bombardovalo německé letectvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám