Hlavní obsah

Mokrá varianta speciální deky má při menších požárech nahradit hasicí přístroj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vestec u Prahy

Stačí třeba vzplanutí pánve s jídlem na sporáku a požár v kuchyni je na světě. S jeho zkrocením by mohla pomoci nově vyvinutá mokrá hasební deka, se kterou přišli odborníci z Univerzity Karlovy v Praze a ze soukromé sféry. Manipulace s ní je jednodušší než s klasickým hasicím přístrojem a nenadělá tolik nepořádku. Ukážeme vám ji ve videoreportáži Novinek.

Mokrá varianta hasební deky chce při malých požárech nahradit hasicí přístroj.Video: Michaela Bartošová, Novinky

 
Článek

Stojíme před výzkumným pracovištěm Biocev ve Vestci u Prahy, kde pracují mimo jiné vědci z Karlovy univerzity. Na chodníku před vchodem je tu připravený velký hrnec s nalitým heptanem, který Michal Jedlička ze společnosti Walk on Water právě zapálil.

Jeho kolegyně Petra Gottwald si ale se šlehajícím ohněm v několika chvílích poradí. Z malého balíčku vytáhne tenkou béžovou deku o velkosti 1×1 metr, rozloží ji a přehodí přes hrnec. A je uhašeno.

„Hasební deka Foga je určená pro laické, neprofesionální užití, aby s ní mohl hasit úplně každý. Respektive hasí sama deka, vy ji jen pokládáte, celý proces toho hašení udělá za vás,“ říká Petra Gottwald.

Přes osm tisíc nahlášených pálení a dvacet zásahů hasičů kvůli čarodějnicím

Krimi

Přikrývka je vyrobena ze stoprocentní bavlny. „Což je velká výhoda, nepodléhá žádné zkáze během hoření, neškvaří se, neprská, to je při hašení důležité,“ vysvětluje.

Foto: Novinky

Ukázka nové hasicí technologie

Látka je hojně napuštěna suspenzí se specifickými termochemickými vlastnostmi. „Obsahuje smáčedla a speciální částice, které tvoří tepelný štít. Ten je sestaven z nanočástic kovu,“ vyjmenovává.

Díky funkci tepelného štítu je s ní možné se k ohni bez problému přiblížit i na krátkou vzdálenost a jednoduše se za ni „schovat“.

Na povrchu nepálí

Na trhu jsou v současnosti k dispozici suché hasební plachty či roušky ze skelných vláken, které oheň dusí. Nová mokrá varianta, na níž pracovali odborníci zhruba tři roky, kromě izolace kyslíku ještě odebírá teplo a požár ochlazuje.

„Absorbuje 92 procent žáru. To znamená, že když na druhé straně deky držíte ruku, nic se vám nestane. Tohle funguje za jakéhokoli tepelného rozsahu,“ dodává Jedlička.

Foto: Novinky

Pod dekou žár, na povrchu jen teplo, bez nebezpečí spálení.

A hned si to také sami ověřujeme. Sotva jsme uhasili požár, už na povrch deky pokládáme ruku. Od žáru nás dělí pouhé dva milimetry naimpregnovaného materiálu, ruka nás ale nepálí, cítíme jen příjemné teplo.

„Oheň měl 600 až 800 °C, teď je tady na povrchu tak 36 až 37 stupňů,“ uvádí Gottwald při ukázce, která přilákala zvědavé oči kdejakého kolemjdoucího.

„My jsme deku testovali na maximální teplotu kolem 1000 °C a vydržela minutu a čtvrt. Jen pro zajímavost, hasicí obleky vydrží teplotu 1100 °C po dobu sedmnácti vteřin,“ zmiňuje Jedlička a dodává, že technologie prošla všemi potřebnými certifikacemi.

Grilování na Teplicku se nepovedlo. Požár se z pergoly rozšířil na střechu dvou domů

Krimi

Nahradí hasicí přístroje?

A co pak s použitou dekou, která nám právě pomohla uhasit požár v zárodku, než se stačil rozšířit? „Teď ji necháme jen vyschnout, aby z ní nekapala tekutina, a můžeme ji hodit do komunálního odpadu, životní prostředí tím nijak neohrožujeme,“ radí Petra Gottwald.

Nový produkt najde podle odborníků využití v domácnostech, gastroprovozech, laboratořích či ve výrobě. Tedy všude tam, kde je záhodno neudělat samotným hašením v interiéru a na spotřebičích ještě více škody a nepořádku.

Foto: Novinky

Deka je velká 1×1 metr, v plánu je výroba dalších rozměrů.

Napuštěná deka by tak mohla nahradit běžné hasicí přístroje, se kterými navíc ne každý umí pracovat. V neporušeném obalu vydrží připravená do akce tři až pět let a jeden kus vyjde na něco málo přes 3000 korun.

Výrobce doporučuje deku použít jen v rámci jednoho hašení, v otevřeném obalu totiž vysychá a postupně ztrácí hasicí schopnosti.

Anketa

Pořídili byste si domů na případné menší požáry mokrou verzi hasební deky?
Určitě, chci být na požár maximálně připravený/á
59,1 %
Ano, uvažuju o ní
22,6 %
Mám již suchou hasební plachtu, a ta mi stačí
2,5 %
Spíš si ji nepořídím
7,2 %
Hasicí přístroj je podle mě lepší
5,4 %
Doma nemám na hašení požárů nic a měnit to nebudu
3,2 %
Celkem hlasovalo 279 čtenářů.

Nový materiál z liberecké univerzity zvýší šance na záchranu lidí při požáru

Věda a školy

Po 13 letech mají hasiči zase svou školu ve Frýdku-Místku

Věda a školy

Výběr článků

Načítám