Hlavní obsah

Mléčná dráha nad říší divů. NASA publikovala českému fotografovi už 40. snímek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V každodenním zveřejňování nejkrásnějších astronomických fotografií uveřejnil americký vesmírný úřad NASA v pondělí snímek od českého autora. Dosud se v přehledu objevilo 61 českých fotografií, dominuje mezi nimi autor aktuálního Astronomického snímku dne Petr Horálek, fotograf a popularizátor astronomie z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě. Dosáhl už na čtyřicítku takto publikovaných snímků.

Foto: Petr Horálek, Fyzikální ústav Slezské univerzity v Opavě

Astronomický snímek dne NASA z 29. května 2023

Článek

„Astronomické snímky dne NASA jsou dostupné i české veřejnosti, a to na webu České astronomické společnosti, kde je každý den zveřejňujeme s českým popisem, jehož autorem je Ing. Josef Chlachula, který popis každý den bez jediné přestávky překládá již neuvěřitelných více než 23 let,“ upozornil v nynější tiskové zprávě mluvčí České astronomické společnosti (ČAS) Pavel Suchan.

Fotografii včetně popisu v češtině a odkazů na jednotlivé zachycené oblasti najdete na stránkách ČAS. Samotný příběh vzniku fotografie je autorem Horálkem popsán na webu opavského Fyzikálního ústavu, aktuálním úspěchem se pak pochlubil zde.

Snímek dne NASA z 29. května 2023 s názvem Mléčná dráha nad tyrkysovou říší divů (Milky Way over a Turquiose Wonderland) vznikl letos 14. února a vidíme na něm pláž ostrova Soneva Jani v Indickém oceánu. Pláž je silně nasvícena modrou září světélkujícího planktonu, jehož aktivita letos trvala mnohem déle než v jiných letech – většinou trvá do poloviny ledna.

Vrcholil meteorický roj Perseidy. Podívejte se na videa od astronomů

Věda a školy

Prodloužená aktivita astrofotografovi umožnila zaznamenat nezvyklou kompozici: s planktonem se v nebeské části snímku objevují hvězdy a mlhoviny v okolí Jižního kříže, které jsou v únoru v těchto končinách pozorovatelné už okolo půlnoci. Výsledný snímek je jednoexpoziční záběr zachycený na citlivý fotoaparát umístěný na pevném stativu.

Foto: Petr Horálek, Fyzikální ústav Slezské univerzity v Opavě

Jubilejní snímek dne NASA Petra Horálka

První snímek publikovala NASA Petru Horálkovi v červenci 2014.

  • Mezi 40 snímky NASA, jejichž autorem nebo spoluautorem je Mgr. Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě, najdeme záběry nejrůznějších astronomických úkazů i pohledů do (nejen) nočního nebe zachycených na mnoha místech světa. Mezi úkazy se nejčastěji objevují zatmění Slunce a zatmění Měsíce. Během jednoho měsíčního zatmění se autorovi podařil vzácně zachytit záblesk při dopadu meteoritu na měsíční povrch. Další jeho doménou jsou fotografie komet, NASA publikovala například jeho záběry komety NEOWISE nebo letošní komety ZTF. Jako první český fotoambasador Evropské jižní observatoře (ESO) měl několikrát možnost vycestovat na observatoře La Silla i Paranal v Chile, kde zachytil pohledy do nebe daleko od světelného znečištění. Nejčastěji publikovaným stanovištěm se stala Sečská přehrada na Chrudimsku, která Horálkovi přirostla k srdci už v dětství a odkud pochází sedm v NASA publikovaných snímků. Fotí např. i každoroční meteorické roje.

Přijmi tmu za svou. Světelné znečištění jako environmentální problém

SALON

Horálek mnoha svými fotografiemi upozorňuje na problém světelného smogu, čemuž se věnuje i zmíněná Česká astronomická společnost, jejíž odborná skupina pro řešení světelného znečištění úzce spolupracuje s tuzemským ministerstvem životního prostředí, které ochranu tmavé oblohy rozšiřuje na ochranu nočního životního prostředí.

Další fotografové

Za celou historii APODu (Astronomic Pictury Of the Day) od roku 1995 bylo publikováno celkem 19 snímků vzniklých v Česku a 16 snímků vzniklých na Slovensku. Celkem 61 snímků má české autory nebo spoluautory a celkem 16 snímků slovenské. Mezi významné autory patří celosvětově uznávaný matematik a (astro)fotograf prof. Miloslav Druckmüller z Vysokého učení technického (VUT) v Brně.

Úžasné fotky zatmění Slunce chtějí dělat z vesmíru

Domácí

Další důležití autoři jsou např. fotografové Vojtěch Bauer, Lukáš Veselý, Roman Ponča (z brněnského planetária) či Dr. Pavel Spurný z Astronomického ústavu Akademie věd.

„Ukazuje se, že NASA opravdu s velkou radostí publikuje snímky českých a slovenských autorů, a to zejména od roku 2014, kdy se významně rozšířil vliv tzv. krajinářské astrofotografie (snímky noční oblohy nad známými i méně známými místy po světě) na sociálních sítích,“ konstatoval přímo Horálek.

Astronomický snímek dne NASA (Astronomy Picture Of the Day, APOD) je prestižní ocenění nejzajímavější astronomické fotografie dne, kterou pro každý den vybírají a následně doplňují osvětovým popisem editoři prof. Jerry Bonnell z Michiganské technologické univerzity a prof. Robert Nemiroff z Univerzity v Marylandu, spolupracovníci NASA.

„Kometa a dva vozy“. Snímkem dne je podle NASA vlasatice od českého fotografa

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám