Hlavní obsah

Milník pro Rocket Lab: Po 32 startech z Nového Zélandu raketa poprvé vzlétla z USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Rocket Lab zdárně expanduje a rozšiřuje možnosti svých vesmírných startů. V noci z úterý na středu (našeho času) zahájila svou první misi z amerického území. Podle agentury Reuters to přispívá k nárůstu soukromých „raketových aktivit“ na amerických kosmodromech. Dvanáctimetrová raketa Electron vzlétla z ostrova Wallops u východního pobřeží USA.

Mise Rocket Lab poprvé odstartovala z USAVideo: Reuters

 
Článek

Raketa Electron odstartovala v 00:00 SEČ z kosmodromu MARS při základně Wallops Flight Facility na ostrově Wallops ve Virginii. Jednalo se o první start této rakety z území Spojených států, všechny předešlé se uskutečnily z kosmodromu Mahia na Novém Zélandu.

Podle vyjádření společnosti Rocket Lab startů na Novém Zélandu proběhlo 32.

Nosná raketa aktuálně vyrazila na cestu s trojicí satelitů Hawk 6. Mise byla úspěšná a tři družice byly uvolněny na cílové oběžné dráze - jde konkrétně o kruhovou orbitu ve výšce 550 kilometrů.

ESA úspěšně otestovala raketu Ariane 6. Nasadit ji chce do konce roku

Věda a školy

Budoucí optimalizace pozemní, námořní i letecké dopravy

Podle specialisty na kosmonautiku Michala Václavíka z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze jsou aparáty součástí konstelace určené ke sběru dat z rádiových vln.

„Využití těchto družic Hawk 6A, 6B a 6C bude zejména pro sledování a v budoucnu i optimalizaci pozemní, námořní i letecké dopravy,“ popsal na Twitteru.

Rocket Lab je soukromá americko-novozélandská společnost působící v aerokosmickém průmyslu. Centrálu má v Kalifornii.

K Měsíci odstartovala nová sonda

Věda a školy

Pozoruhodný úspěch: padající raketu zachytila helikoptéra

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Rocket Lab
Rakety Electron

Výběr článků

Načítám