Hlavní obsah

Michael Kocáb: Krize ohrožuje zejména zaměstnance starší 50 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidé starší padesáti let jsou nejvíce ze všech zaměstnanců ohroženi současnou ekonomickou recesí. Jejich podíl mezi evidovanými uchazeči o zaměstnání se sice v uplynulých měsících ve všech krajích mírně snížil; absolutní počty uchazečů o práci z této věkové kategorie však stále rostou.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Ministr pro lidská práva Michael Kocáb se svou mluvčí Lejlou Abbasovou

Článek

Uvedl to ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb (za SZ). "Snižování procentuálního podílu je pouze důsledkem masívního nárůstu počtu uchazečů mladších," uvedl.

Podíl lidí starších 50 let mezi uchazeči o zaměstnání, které evidují úřady práce, loni na konci září činil 29,5 procenta a na konci prosince 29,3 procenta. Jeho hodnota na konci února byla 27,7 procenta. Zatímco však ke konci loňského září práci hledalo 92 880 lidí starších 50 let, koncem prosince jejich počet vzrostl na 103 063 a na konci února jich bylo dokonce 118 939.

"Jsou to poměrně alarmující čísla a je to věc, která starší generaci trápí velmi výrazně," prohlásil Kocáb. Podle něj zaměstnavatelé propouštějí raději starší zaměstnance také proto, že kvůli dlouhé době strávené v zaměstnání obvykle dosahují vyšších platů, a proto na nich mohou firmy více ušetřit. Úřady práce nyní zaměstnávání starších lidí věnují speciální projekty financované z prostředků Evropského sociálního fondu.

Obrana práv starších zaměstnanců proběhne zákonem

Obraně práv seniorů by podle Kocába mělo pomoci přijetí antidiskriminačního zákona, který má být povinnou součástí legislativy členských zemí Evropské unie, Česko jej však jako jediná země evropské sedmadvacítky dosud nemá. Parlament jej sice odhlasoval, zastavilo ho ale veto prezidenta Václava Klause. Pokud ČR normu nepřijme, hrozí jí série žalob od Evropské komise a pokuty; jednou už dokonce Evropský soudní dvůr Česko odsoudil.

Kocáb uvedl, že hodlá prosadit přijetí zákona na březnové schůzi sněmovny. Všechny poslance o své snaze již informoval dopisem, který sepsal společně s ombudsmanem Otakarem Motejlem.

Ředitel sdružení Život 90 Jan Lorman řekl, že práva seniorů jsou nedostatečně upravena v celé řadě právních norem. Rovná práva pro lidi všech věkových kategorií podle něj vůbec nezmiňuje dokonce ani Listina základních práv a svobod. Ani platný zákoník práce podle něj nezakazuje diskriminaci kvůli věku; upravovat by ji měl právě chybějící antidiskriminační zákon. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám