Hlavní obsah

Ministr Kocáb: Česká republika by měla být k cizincům bez práce velkorysá

– PRAHA
ČTK, Jan Matějka

Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb (za Stranu zelených) doporučuje úředníkům, aby přistupovali citlivě k zahraničním pracovníkům, kteří v Česku v důsledku krize přišli o práci. "Česká společnost by měla být velkorysá a ohleduplná, jednou bude opět cizí pracovníky potřebovat," sdělil Kocáb v reakci na případ Vietnamce Le Kim Thanha.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb.

Článek

Muž v Česku pracoval bez povolení, a cizinecká policie jej proto chce vyhostit do Vietamu. "Případ šestadvacetiletého pana Thanha může ukázat, zda dokáže český stát a jeho instituce citlivě a správně posuzovat případy cizinců, kteří nyní přicházejí o práci," míní Kocáb.

Když Le Kim Thanh nastoupil na domluvené místo, zjistil, že pracovní podmínky se od slibů liší. Od zaměstnavatele proto odešel a našel si novou práci. Pracovní povolení pro něj a jeho čtyři krajany, o které nový zaměstnavatel požádal, však nabylo platnosti až tři týdny po nástupu do zaměstnání; cizinecká policie je proto chtěla vyhostit. Čtyři muži se odvolali, Le Kim Thanh však byl nemocný a odvolací lhůtu nestihl.

Zelení a neziskové organizace protestují

Proti záměru cizinecké policie vyhostit Le Kim Thanha již dříve protestovala Strana zelených i řada neziskových organizací pomáhajících cizincům. Kocáb v pondělí na zasedání vlády požádal ministra vnitra Ivana Langra (ODS), aby správnost rozhodnutí cizinecké policie přezkoumal. Langer odmítl zasahovat do případu s odůvodněním, že cizinec celkem třikrát porušil zákon, a musí proto počítat s důsledky. O dalším osudu Le Kim Thanha proto podle něj rozhodne soud.

Zástupci neziskových organizací jsou přesvědčeni, že vyhoštění je příliš tvrdým trestem. Pavel Čižinský z Poradny pro občanství, občanská a lidská práva řekl, že soud v tomto konkrétním případě rozhodnout nemůže, neboť Le Kim Thanh zmeškal lhůtu k podání správní žaloby. O vyhoštění tak podle něj může rozhodnout pouze cizinecká policie nebo ministerstvo vnitra v takzvaném přezkumném řízení. Poradna zvažuje mimořádnou ústavní stížnost k Ústavnímu soudu.

Stát by měl podle Kocába dobře zvážit situaci

Kocáb úředníkům doporučuje, aby se nad situací Vietnamce důkladně zamysleli. "Žije a pracuje tisíce kilometrů od domova, kontakt s úřady a zaměstnavateli mu zajišťuje agentura práce... Mladý muž neumí český jazyk, v případě problémů mu doma ve vzdálené vlasti hrozí další sankce. Sankce by ohrozily i jeho rodinu," konstatoval.

"To vše musí brát v potaz čeští politici, ale také média a široká veřejnost, když vynáší soud o Le Kim Thanhovi," prohlásil Kocáb, který nyní čeká na konečné oficiální stanovisko ministerstva vnitra. "Striktní postup státní správy může v době obav desítek tisíc lidí o práci zvyšovat ostražitost obyvatel vůči cizincům žijícím a pracujícím v ČR. Blbé nálady a špatných zpráv je v těchto dnech ale dost," dodal Kocáb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám