Hlavní obsah

Mezi tisícovku nejlepších univerzit světa se dostalo osm VŠ z Česka

Šanghaj

Mezi 1000 nejlepších vysokých škol na světě se v letošním žebříčku zařadilo osm českých univerzit, o jednu více než loni. První desítce seznamu nejlepších škol ARWU (Academic Ranking of World Universities) vévodí americké a britské univerzity, 1. místo si podvacáté v řadě vysloužila Harvardova univerzita. Nejlepší českou je podle žebříčku Univerzita Karlova, která skončila na děleném 301.–400. místě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Symbol Univerzity Karlovy, budova pražského Karolina. Ilustrační foto

Článek

Takzvaný šanghajský žebříček ARWU patří mezi nejprestižnější mezinárodní hodnocení vysokých škol. Soustředí se především na vědeckou a výzkumnou úroveň institucí, pro hodnocení světových univerzit využívá šest ukazatelů včetně počtu článků publikovaných v časopisech Nature a Science.

Sleduje také počet nejcitovanějších vědců v databázi Highly Cited Researchers nebo počet držitelů Nobelovy ceny spjatých s danou institucí.

Nové stáže v Izraeli přiblíží českým vysokoškolákům tamní vědu

Věda a školy

Tisícovku nejlepších škol žebříček letos vybíral z 2500 zařízení po celém světě.

První tři místa obsadily americké školy, za Harvardovou univerzitou následuje Stanfordova univerzita a Massachusettský technologický institut (MIT). Na čtvrtém místě je britská Cambridgeská univerzita, za ní Kalifornská univerzita v Berkeley, Princetonská univerzita, Oxfordská univerzita a Columbijská univerzita v New Yorku.

Do první padesátky pronikly z evropských škol vedle britských ještě univerzity z Francie, Švýcarska, Dánska a Švédska.

Karlova univerzita si pohoršila, Masarykova polepšila

Česká republika má v žebříčku osm zástupců. Nejlépe je na tom zejména pražská Univerzita Karlova, která si však od loňska o 100 míst pohoršila.

Naopak na světovou 401. až 500. pozici a druhou z České republiky se dostala brněnská Masarykova univerzita, která loni skončila na dělené příčce 601–700.

Brněnské VUT se připojilo k Asociaci výzkumných univerzit

Věda a školy

Univerzita Palackého v Olomouci skončila na 701. až 800. místě, na 801. až 900. místě skončily shodně České vysoké učení technické (ČVUT) a Česká zemědělská univerzita (ČZU) v Praze.

Vysoké učení technické (VUT) v Brně, Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO) a českobudějovická Jihočeská univerzita se umístily na 901.–1000. příčce.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám