Hlavní obsah

Měsíční záhada vyřešena. Z „domu“ je skála ve tvaru králíka

V prosinci obletěla svět zpráva, že čínské lunární vozítko Jü-tchu-2 (Nefritový králík 2) zachytilo na povrchu odvrácené strany Měsíce vzdálený objekt ve tvaru krychle. Čínská národní vesmírná agentura (CNSA) to označila za „tajemnou chýši“, jiní tomu říkali „měsíční kostka“ či „dům“. Rover se ale minulý týden přiblížil, udělal lepší fotku a odhalil, že „kostka“ je ve skutečnosti skála.

Foto: CNSA/CLEP/Our Space

Vozítko urazilo další část cesty a jeho kamery si záhadný útvar přiblížily.

Článek

Jak informoval server Business Insider, onen velký kámen tvarově poněkud připomíná králíka, což je rovněž zajímavé s ohledem na jméno dané čínské průzkumné sondy: Nefritový králík.

Žádný monolit

„Máme tu vyvrcholení naší měsíční záhady, co se to za kostku nachází na povrchu Měsíce. Jestli jste se těšili na monolit, tak bohužel. Je to jen obrovský šutr, který se tam s vysokou pravděpodobností dostal kvůli relativně nedávné srážce Měsíce s jiným tělesem,“ okomentoval to na svém Twitteru Petr Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Rover každopádně během listopadu a prosince zachytil na obzoru asi 80 metrů od svého tehdejšího stanoviště v měsíčním Von Kármánově kráteru obrázek něčeho, co vypadalo jako velký krychlovitý objekt, sdělil minulý měsíc čínský vládní vědecký web Our Space s odvoláním na data získaná z vozítka.

Nefritový králík zpozoroval na odvrácené straně Měsíce „tajemný dům“

Věda a školy

Pod hashtagem „Poslední objev Jü-tchu“ se pak objevila řada internetových memů ukazujících vozítko pohybující se po měsíční pláni směrem k dvojici obelisků, k vysokému monolitu, či dokonce k obřímu srpu a kladivu, tj. symbolu komunistické strany. Někteří uživatelé psali o „domově mimozemšťanů“.

Podivná skvrna na snímku však pravděpodobně nebude nic jiného než kus měsíční skály – velký balvan, který byl dopadem meteoritu „odstřelen“ do své současné polohy, poznamenal již tehdy web IFLScience. Na rozdíl od Země postrádá Měsíc silnou atmosféru, která by ho před „útoky“ asteroidů chránila.

A jak ukázal nový snímek po určitém přiblížení roveru směrem k místu, tato střízlivá hypotéza o obyčejné hornině se ukázala jako správná.

Pomalá jízda

Sonda Jü-tchu je poháněna sluneční energií a podle prosincových informací od Our Space urazí vzdálenost 80 metrů za dva až tři lunární dny, tj. dva až tři pozemské měsíce.

Nefritový králík vypátral, co se ukrývá pod povrchem odvrácené strany Měsíce

Věda a školy

Robotické vozítko pracuje od svého vysazení v lednu 2019 ve Von Kármánově kráteru v pánvi South Pole-Aitken. Stroj žádného jiného státu do té doby na odvrácené straně Měsíce nepřistál.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám