Hlavní obsah

Mecenáš Tomáš Krsek: na postgraduál přispějeme až miliónem korun

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadační fond Martiny a Tomáše Krskových nabídl letos poprvé stipendium deseti mladým Čechům, kteří budou přijati k postgraduálnímu studiu na některé z deseti nejprestižnějších a nejvýše hodnocených světových univerzit. Tomáš Krsek je dnes spolumajitelem firmy Škoda Transportation, v mateřské plzeňské Škodě začínal v roce 1995 po studiích na Západočeské univerzitě. Připouští, že kdyby se mu tehdy naskytla podobná možnost, jakou dnes nabízí ostatním, určitě by ji využil.

Článek

Kdybyste vy sám měl po skončení studia na Západočeské univerzitě podobnou možnost, jakou nyní nabízíte ostatním, kterou z deseti nejprestižnějších škol byste zvolil?

Záleželo by na oboru, který škola nabízí a hlavně na tom, co bych chtěl v té době studovat. Každá z nich je špičková v jiném oboru. Pokud by se mi tenkrát taková příležitost naskytla, neváhal bych a určitě bych ji využil.

Na kolik vlastně přijde roční postgraduál na Harvardu, Princetonu nebo v Oxfordu?

To je velice různé. Na některých univerzitách se částka pohybuje v přepočtu okolo půl miliónu korun, jinde může rok zahraničního studia přijít až na jeden milión. Náklady zahrnují nejen školné, ale i ubytování a jiné, se studiem spojené aktivity.

Významným „vedlejším produktem“ studia na těchto univerzitách jsou kontakty využitelné v budoucnu. Jejich pěstování ovšem skutečně vyžaduje žít intenzivní studentský život, zúčastňovat se společenských, sportovních a dalších akcí, což není levná záležitost. V jaké míře pamatuje váš stipendijní program na tyto výdaje?

To si samozřejmě uvědomujeme, proto nabízíme podporu ve výši až jednoho miliónu korun, která by měla pokrýt nejen školné, ale i aktivity, které zmiňujete.

O stipendium je možné žádat až po přijetí na některou z prestižních škol. Zároveň ale musí uchazeč předložit čestné prohlášení o nemajetnosti rodiny. Znamená to tedy, že se ke studiu bude hlásit s vědomím, že je pravděpodobně nebude moci absolvovat, pokud se na něj neusměje štěstí a vaše nadace jej nevybere. Co byste poradil „odmítnutým úspěšným“?

Naše nadace není jediná, která nabízí stipendia na zahraniční studium. Nechceme studentům přislíbit finanční podporu dopředu, abychom tím nesnižovali šanci získat stipendia přímo od škol, což není nikdy vyloučené. Student, který se na univerzitu hlásí s tím, že má financování nákladů zajištěné, už samozřejmě tuto šanci ztrácí. Byla by škoda, kdyby se čeští studenti v prvním kole nepokusili získat stipendium od univerzit samotných.

Až české vysoké školy zavedou plošně školné, budete vybraným studentům poskytovat stipendia i na studium například na Karlově univerzitě?

Vzhledem k výši českého školného, o kterém se diskutuje, si myslím, že je to zcela irelevantní, protože si na to může každý student vydělat během studia nebo o letních prázdninách sám.

Čtěte také [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám