Hlavní obsah

Masarykova univerzita přispívá studentům na pomoc v uprchlických táborech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Masarykova univerzita v Brně (MU) připravila stipendijní program na podporu dobrovolnických aktivit studentů, kteří v zahraničí i České republice pomáhají uprchlíkům. Peníze nebudou pro studenty odměnou za práci, ale mohou sloužit na jejich cestovné, ubytování či potřebná školení. O peníze mohou žádat do 23. října. Jak řekl rektor univerzity Mikuláš Bek, ve fondu, do kterého může přispět kdokoli, jsou již statisíce korun.

Článek

Podle Zuzany Lenhartové z Pedagogické fakulty MU působí v současnosti v zahraničí kolem 300 českých dobrovolníků, mezi nimiž jsou desítky studentů.

„Pomáhají na místech nejvíce zasažených uprchlickou krizí. Patří mezi ně Röszke v Maďarsku, Tovarnik v Chorvatsku a Bapske v Srbsku," vyjmenovala Lenhartová, která založila v brněnském kině Scala sbírku pro uprchlíky. Lidé nosí pláštěnky, batohy, nové spodní prádlo, ponožky, spacáky, karimatky, šály, rukavice, čepice nebo obvazové materiály. Z této sbírky dobrovolníci čerpají věci, které pak převážejí do zmíněných míst.

A právě náklady spojené s přepravou nebo ubytováním má řešit nově vzniklý stipendijní program, ve kterém jsou peníze z rezervy rektora a část peněz se uvolní i ze stipendijních fondů fakult. Dát peníze ale může kdokoliv. „Veřejnost může přispět přes darovací portál,” uvedl prorektor pro vnější vztahy Ivan Malý.

Právní pomoc i volnočasové aktivity

Kromě toho mohou studenti pomoct uprchlíkům na českém území poskytnutím rad z právní nebo sociální oblasti, případně je mohou učit jazyky nebo jim vytvářet aktivity pro volný čas. Od října začne skupina studentů z Právnické fakulty MU jednou týdně jezdit do uprchlického zařízení v Zastávce u Brna, kde bude příchozím poskytovat právní pomoc v oblasti azylového práva a seznámí je s jejich možnostmi a povinnostmi.

Pedagogická fakulta MU zase chystá kurz pro přípravu dobrovolníků na práci s uprchlíky, kde jim experti mimo jiné poskytnou informace, jak se pohybovat v oblastech, kam běženci přijíždějí. Centrum jazykového vzdělání MU nabízí učebnice češtiny, které jsou vhodné pro cizince, kteří neznají žádný světový jazyk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám