Hlavní obsah

Masarykova univerzita ocenila akademičku za inkluzivní vzdělávání

– Brno

Masarykova univerzita v Brně letos při tradičním oceňování studentů, akademických pracovníků a vědců poprvé vyznamenala osobnost za rozvoj občanské společnosti. První nositelkou ceny se stala vedoucí katedry sociální pedagogiky Lenka Gulová, která se dlouhodobě angažuje v inkluzivním vzdělávání. Kromě Gulové ocenil rektor Mikuláš Bek dalších 17 osobností, mezi nimiž byli studenti, mladí výzkumníci nebo vědci.

Foto: Masarykova univerzita

Za Lenku Gulovou převzala ocenění z rukou rektora Mikuláše Beka její dcera.

Článek

Gulová se léta zabývá možnostmi podpory žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, multikulturní výchovou a rozvojem inkluzivního prostředí ve školách.

„Kromě toho pracovala na projektu rozvoje ukrajinského školství a stála i za výstavbou volnočasového centra v africké Angole,” řekla mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Zodpovědnost školy vůči společnosti

Univerzita se podle ní vytvořením nové kategorie v oceňování hlásí ke své zodpovědnosti ke společnosti.

„Když jsme zaváděli stipendijní program na podporu dobrovolnické činnosti, chtěli jsme touto cestou vybídnout studenty, ať se zapojují do řešení problémů, které vidí kolem sebe. Řada našich zaměstnanců a studentů už tak ale dávno činí a my bychom jim nejen touto cestou chtěli poděkovat,” uvedl rektor Bek.

Kardiologie i vesmírný výzkum

Kromě Gulové ocenil i mladé výzkumníky do 35 let, vědce s dlouhodobě skvělými výsledky, reprezentantku v karate a výtvarnici. Pamětní medaili a finanční odměnu dostal například přední kardiolog Jindřich Špinar, který se od počátku kariéry zaměřuje na srdeční selhání.

„Jeho výzkum pacientů po akutním srdečním selhání je dosud největší a nejdelší svého druhu na světě a pomáhá při stanovení diagnózy nemocných,” vysvětlila Fojtová.

Z mladší generace si odnesl ocenění například ekonom Martin Machay. „Jako jeden z mála lidí v Česku má přehled o problematice výzkumu vesmíru a letech do vesmíru. Napsal disertaci s názvem Vliv politického cyklu na financování vesmírných programů USA, kde analyzuje, jak se politické okolnosti podepisují na veřejných výdajích na tento druh vědeckého bádání,” dodala mluvčí univerzity.

Reklama

Související témata:

Související články

Neuron ocení vědce nejen za výzkum virů

Mladí čeští vědci dostanou od nadačního fondu Neuron ocenění za výzkum virů i matematické logiky, rovněž za české prvenství v naklonování myší. Každý z nich...

Výběr článků

Načítám