Hlavní obsah

„Malý meč“. Archeologové objevili nůž se zřejmě nejstarším runovým nápisem v Dánsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Zřejmě nejstarší runový nápis v Dánsku našli archeologové na noži v jednom z hrobů na ostrově Fyn. Stáří osm centimetrů dlouhého železného nože se odhaduje na téměř 2000 let. Na noži, který byl objeven pod urnou v hrobě ležícím poblíž města Odense, je v runových znacích napsáno „hirila“, což ve staroseverštině znamená „malý meč“.

Foto: AFP PHOTO / Odense Museum / Rógvi N. Johansen, Profimedia.cz

Osmicentimetrový železný nůž, který bude od příštího měsíce vystaven v Muzeu Odense

Článek

Podle vědců by runový nápis na noži mohl pocházet z doby kolem roku 150 našeho letopočtu, jak informoval tento týden list The Guardian.

Společně s runovým nápisem na kostěném hřebenu nalezeném archeology již v roce 1865 v nedalekém Vimose jsou to nejstarší runy, jaké byly kdy v Dánsku objeveny.

Nůž našel Jakob Bonde, archeolog a kurátor městského muzea v Odense. Zprvu si myslel, že jde o obyčejný nůž, protože runový nápis nebyl vidět. Po očištění nože se ale znaky objevily.

V Pompejích oživili antické techniky barvení textilu, výrobky nabízejí turistům

Cestování

„Je to, jako bych dostal zprávu z minulosti. Jedná se o výjimečný nález, který vypovídá o nejranějším vývoji skandinávských jazyků,“ řekl.

Majitel měl mít vysoké postavení

Podle Bondeho o majiteli nože není nic známo, lze ale předpokládat, že měl v tehdejší společnosti vysoké postavení.

„Takovíto lidé byli silně ovlivněni Římany,“ uvedl Bonde. „Je to období, kdy měli lidé v Dánsku hodně kontaktů s Římany, vysoce postavení lidé se snažili vypadat jako Římané, a dováželi si proto také odtud předměty. Římské věci byly v módě,“ vysvětlil.

„V raném období runové historie lidé, kteří uměli psát, tvořili úzkou elitu intelektuálů. První stopy po těchto lidech nacházíme na ostrově Fyn,“ doplnila runoložka Lisbeth Imerová z dánského Národního muzea v Kodani.

Nůž bude od 2. února vystaven v Muzeu Odense.

Had a žába. Kování opasku z 8. století od Břeclavi odkazuje k neznámému kultu

Věda a školy

Moravský meč se opět zaleskne v původní kráse

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám