Hlavní obsah

Lyžaři pojedou díky pardubickým vědcům jako namydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako namydlení pojedou lyžaři po aplikaci sloučeniny s obsahem speciální látky nanášené na skluznice lyží a snowboardů. Látku, jež výrazně zrychluje pohyb na lyžích, vyvinuli chemici z Univerzity Pardubice díky spolupráci s komerčním partnerem.

Foto: Vladislav Prouza, Novinky

Látka vyvinutá pardubickými vědci zrychlí pohyb na snowboardech i lyžích.

Článek

Vlastnosti revolučního, oproti klasickým voskům ekologického mazání lyží, nyní na běžeckých tratích testují čeští biatlonisté. Pomoci k rychlejším výkonům ale může i běžným sjezdařům, z nichž mnozí by potřebovali na českých sjezdovkách spíše zpomalit.

Byli bychom rádi, kdyby tento objev přispěl k vítězstvím českých talentů v lyžařských disciplínách
David Veselý, Univerzita Pardubice

Tým vědců z pardubické fakulty chemicko-technologické se zabýval možností výroby látky, která lyže výrazně zrychlí a zároveň bude šetrná k přírodě a lidskému zdraví.

Univerzita má na zrychlovač lyží patent

Sloučenina obsahující nově vyvinutou látku, která zrychlenou jízdu na lyžích umožní, přinesla pardubické univerzitě český patent.

Revoluce v diagnostice rakoviny slinivky. Pardubický chemik vynalezl speciální krevní test

Věda a školy

„Látka je hydrofobní a snižuje povrchovou energii. To je vlastnost, která zvyšuje kluznost lyží,“ doplnil David Veselý z Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. „Byli bychom rádi, kdyby tento objev přispěl k vítězstvím českých talentů v lyžařských disciplínách, třeba na snowboardech, nebo pomohl biatlonovému týmu,“ věří vědec.

Foto: Univerzita Pardubice

Vědecký tým chemiků z Univerzity Pardubice. V čele David Veselý

Impulsem nešetrné vosky

Impulsem k vývoji látky, která může českým lyžařům pomoci legálně dosáhnout lepších výsledků na závodech, byl negativní dopad klasických, běžně používaných vosků na přírodu i lidské zdraví.

„Hnacím motorem pro vývoj nového přípravku na mazání lyží byl postupný zákaz fluorovaných sloučenin, které se dosud využívaly jako součást klasických vosků,“ dodala mluvčí Univerzity Pardubice Martina Macková.

Moravský ledovec lyžaře nezklamal

Cestování

Vývoj trval dva roky

Chemici z Pardubic pracovali na vývoji novinky dva roky. Sloučenina s obsahem látky, jež může zlepšit požitek ze sjíždění svahů, má kromě schopnosti výrazně zrychlit pohyb na lyžích řadu dalších praktických vlastností. Náhrada doposud používaných klasických vosků se dobře aplikuje na skluznici lyží, během jízdy se pomaleji stírá a skoro nešpiní.

„Vosk je relativně komplikovaná směs více složek, v níž hrají důležitou roli silikony. Nosnou myšlenkou nové látky je ale složka na bázi organokovové sloučeniny,“ popisuje docent Veselý. Patentovaná látka obsahuje napůl organické a anorganické sloučeniny s prvky jako křemík, kyslík, uhlík a vodík.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Látku nyní testují biatlonisté (archivní ilustrační snímek)

Objev čeká brzké využití

Objev chemiků z Univerzity Pardubice si možná zanedlouho budou moci vyzkoušet i běžní lyžaři. Látka vznikla z podnětu producenta klasických vosků vyrobit mazání na lyže šetrné k životnímu prostředí. Firma z Česka, ve které figuruje absolvent pardubické vysoké školy, chystá díky objevu vědců výrobu převratného lyžařského vosku. Ten by měl obsahovat látku objevenou na pardubické univerzitě.

Smícháním nově objevené látky v podobě bílého prášku nebo kapaliny s dalšími komponenty vznikne ekologická sloučenina na mazání lyží.

„Syntéza objevené aktivní složky vosku je poměrně sofistikovaná. Provádí se v několika krocích v prostředí inertního plynu,“ přiblížil Veselý výrobu nové sloučeniny na mazání skluznic lyží.

Drží se Jeseníky a Krkonoše. Už jedou jen čtyři lyžařské areály

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám