Hlavní obsah

Moravský ledovec lyžaře nezklamal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když není na Moravě v průběhu zimní sezony kde lyžovat, milovníci bílého sportu míří na Ovčárnu v Jeseníkách. Sněhu tam bývá zpravidla dostatek dlouho do jara. Přesvědčili se o tom i lidé, kteří tam vyrazili v sobotu. A bylo jich požehnaně. „Moravský ledovec“ pod Pradědem, byť nepanovalo ideální počasí, je nezklamal.

Ovčárna v JeseníkáchVideo: Petr Marek, Novinky

 
Článek

„Nikde jinde v Jeseníkách se už nelyžuje. My na sjezdovkách máme 80 až 160 centimetrů přírodního sněhu. V horních partiích je ho místy dva až tři metry. Zatím jsme ho po svazích nemuseli ani rozvážet. Středisko udržujeme v provozu denně a chceme vydržet až do konce dubna,“ řekl Novinkám v sobotu provozovatel areálu Josef Figura.

Středisko, které leží na severních svazích Petrových kamenů ve výšce 1235 až 1445 metrů, je nejvýše položeným v České republice. „A právě v tom je naše výhoda. Proto zde bývají tradičně nejlepší sněhové podmínky po celou lyžařskou sezonu. Máme tu mnohdy i okolo čtyř metrů sněhu,“ říká Figura s tím, že v minulosti se lyžovalo i v květnu.

„Běžně jsme tady jezdili 9. května a někdy i později. V tričkách, to byla paráda,“ řekl Novinkám Petr Houser z nedaleké Malé Morávky z tamního lyžařského klubu.

Foto: Petr Marek, Novinky

Na Ovčárně bylo živo

On i Figura, jenž středisku šéfuje už 33 let, ale pamatují i období, kdy na moravském ledovci sníh dlouho chyběl. „Myslím, že to bylo na přelomu roků 1999 a 2000. Tehdy se tady začalo lyžovat až v polovině února. Dole Karlov byl zasypaný sněhem a na Ovčárně chyběl,“ vzpomíná Houser. „Bylo to před patnácti, možná dvaceti lety. Sníh napadl mezi 17. a 22. únorem,“ doplnil Figura a dodal, že od té doby se podobná situace zatím neopakovala.

Středisko se ovšem nachází na území chráněné krajinné oblasti Jeseníky (CHKOJ) a tím je částečně ovlivňován jeho chod. K zahájení provozu vleků vydává povolení Správa CHKOJ. Určuje také termín ukončení provozu podle výšky sněhové pokrývky.

Foto: Petr Marek, Novinky

Středisko Ovčárna

Figuru mrzí, že kdysi nejnavštěvovanější areál na Moravě ztrácí věhlas. „Nejvyšší návštěvnost v zimní sezoně tady byla 480 tisíc lidí. Od roku 1998, kdy činila 350 tisíc, se snižovala. Teď sem v zimě jezdí okolo 50 tisíc návštěvníků. Souvisí to s tím, že jak se rozběhly dotace, střediska dole, co neměla sníh, začala zasněžovat, modernizovat a lyžaři začali jezdit více tam,“ vysvětlil Figura.

„Lidé také přišli na to, že tady nahoře není jistota dobrého počasí. Často tu fouká, bývá mlha,“ dodal Houser.

Foto: Petr Marek, Novinky

Ve středisku panovala mlha a místy mrholilo

Návštěvníkům negativa vesměs nevadí. Jsou rádi, když jinde sníh není, že je Ovčárna přivítá. Mnohé naopak svou retro atmosférou láká.

„Je to takový příjemný návrat do starých časů. Děti alespoň poznají, jak to dříve chodilo. Je to tady moc fajn. Až na počasí. S tím však nic nenaděláme,“ řekla Novinkám Aneta Klanicová z Veřovic u Frenštátu pod Radhoštěm. „Normálně bychom teď byli na Bílé v Beskydech. Sníh je ale jen tady,“ přiznala.

V podobném duchu hovořil Vladan Frommer z Olomouce. „Jezdíme na Kopřivnou, která je nedaleko odtud. Tam však už zavřeli, a tak jsme vyrazili sem. A že je to tady zastaralé… Hlavně, že můžeme lyžovat. Lanovky nám určitě nechybí. Kartičky, co tu strkáme do turniketů, také nevadí. Jsou jen úsměvné. Přece jen jsme zvyklí na čipy,“ prohlásil.

Foto: Petr Marek, Novinky

Na Ovčárně se do turniketů strkají kartičky

Moravským ledovcem vzali za vděk i pořadatelé seriálu závodů pro mládež do dvanácti let z celé Moravy. „Jeho finále se mělo uskutečnit v Bílé v Beskydech. Sníh tam však nemají. Obrátili se na nás, abychom jim ho uspořádali tady a my jim vyšli vstříc,“ podotkl Houser.

Slunečné počasí přilákalo do Jeseníků davy lidí. Záchranáři měli napilno

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám