Hlavní obsah

Logická olympiáda táhne, žáci mnohdy soutěží až do maturity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní kolo 16. ročníku Logické olympiády, soutěže zaměřené na rozvoj logického myšlení a vyhledávání skrytých talentů, už běží. Žáci a studenti z celé ČR právě vyplňují online testy, jejichž výsledky je mohou zanedlouho posunout do krajských kol a dále do celostátního finále soutěže. Co je vůbec hlavním lákadlem Logické olympiády?

Foto: Mensa Česko

Zájem o Logickou olympiádu roste

Článek

Proč se většina dětí a mladých lidí tohoto klání účastní opakovaně? O tom se rozhovořili úspěšní řešitelé zapeklitých úloh z minulých ročníků i jejich rodiče.

Matthew Novák, absolvent osmiletého gymnázia Open Gate v Babicích u Prahy, které je spolu s Nadací The Kellner Family Foundation dlouholetým partnerem olympiády, se účastnil poprvé v roce 2013 jako žák 4. třídy základní školy v Zelenči. Hned v prvním roce se probojoval do krajského a následně i celostátního kola.

„Díky účasti v krajském kole, které se konalo v areálu školy Open Gate, jsem se nejen o této škole dozvěděl, ale také jsem sem o dva roky později nastoupil,“ popisuje student, který se soutěže od roku 2013 účastnil už pravidelně.

Vítězi Logické olympiády jsou Jan Rumánek, Petr Karlík a Ondřej Chmelík

Věda a školy

Během 10 let se pokaždé probojoval do krajského kola, které také několikrát vyhrál. Pětkrát byl také účastníkem celorepublikového finále - zde nejlépe skončil patnáctý.

Letos poprvé Matthew v Logické olympiádě soutěžit nebude. Po maturitě se vydal do Skotska studovat obor Civil Engineering with Architecture na University of Glasgow. Průprava z Logické olympiády mu podle jeho slov pomohla nejen u maturity.

„Myslím, že logické myšlení mi v testech ve škole pomohlo opravdu mnohokrát. Logická olympiáda mě připravila na rychlou analýzu otázek, a obecně strategii vyplňování testů, což je důležitá věc, na kterou se často zapomíná,“ upozorňuje.

Dodává, že v květnu v Open Gate složil i mezinárodní IB maturitu, „kde právě strategie a rychlé myšlení bylo opravdu potřeba“.

„Zahraniční univerzity, kam jsem podával přihlášky, přijímačky nevyžadovaly. A na ČVUT v Praze mi byly za prospěch z matematiky odpuštěny. Nicméně jsem pro případné studium v USA skládal i tzv. SAT testy, kde obě matematické části byly velmi podobné úlohám z Logické olympiády,“ pokračuje.

Na olympiádu se nelze „naučit“

Matthew se v průběhu střední školy účastnil nejen Logické olympiády, ale i dalších soutěží. „Býval jsem takový olympijský dobrodruh. Vyzkoušel jsem jich hodně. V lecčem jsou si podobné, přitom každá soutěž trochu jiná. Nejblíže Logické olympiádě je asi zeměpisná či lingvistická. Třeba matematická nebo dějepisná jsou více o znalostech ze školy. Na logickou ani lingvistickou se prostě předem nenaučíte,“ uvádí.

Skutečnost, že soutěž postavená nikoli na znalostech, ale na schopnosti hledat neotřelá řešení a strategicky uvažovat, je u dětí oblíbená, potvrzuje i o několik let mladší soutěžící Jan Rumánek. Žák 5. třídy ZŠ v Praze 4 se Logické olympiády účastní třetím rokem a svým loňským vítězstvím ve své kategorii strhnul k účasti v letošním ročníku i spolužáky.

Na soutěžení se těší hlavně proto, že ho baví řešení zábavných a zajímavých logických úloh. Nejvíc se Jan zatím radoval v roce 2022, kdy vyhrál základní, krajské i celostátní kolo soutěže.

Startuje 16. ročník Logické olympiády

Věda a školy

„Pro nás je účast syna v Logické olympiádě zásadní v tom, že se jedná o první takto rozsáhlou vícekolovou soutěž, do které se zapojil. A navíc hned v tak velké konkurenci dosáhl skvělých výsledků. Na ty pak navázal dalšími úspěchy, např. vítězstvím v matematické soutěži Pangea. Přestože jsme si již dlouho uvědomovali, že syn v mnoha směrech vyniká, až po jeho prvních úspěších v Logické olympiádě jsme se ujistili, že se nejedná pouze o náš subjektivní pocit,“ svěřila se jeho matka Lenka Rumánková.

Právě objevení skrytých talentů, případně potvrzení podobných tušení rodičů či učitelů, je jedním z cílů této soutěže, v současnosti celosvětově největšího mensovního projektu pro děti a mládež. Cílem olympiády zároveň je, aby i přes rekordní zájem ze strany soutěžících a škol zůstávala příjemnou příležitostí k setkání dětí a mladých lidí s podobnými zájmy.

Organizace Mensa Česko nedávno informovala, že do aktuálního ročníku se poprvé přihlásilo více než 100 tisíc dětí a mladých lidí.

V Logické olympiádě bude poprvé soutěžit více než 100 tisíc dětí

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám