Hlavní obsah

Lijáky a krupobití v Dubaji se čekaly. Budou stále častější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené arabské emiráty (SAE) postihla minulý týden bouře a největší záplavy za 75 let. Například v oblasti u města Al-Ajn nedaleko hranic s Ománem spadlo za méně než 24 hodin 254,8 mm srážek, což je podle agentury AP více, než v zemi spadne průměrně za rok. Vědci předkládají důkazy nasvědčující tomu, že navzdory různým spekulacím se jedná o další projev klimatických změn, které s sebou nesou více extrémů v počasí.

Foto: Jon Gambrell, ČTK/AP

Informační tabule upozorňuje řidiče, aby zpomalili na mokré vozovce dálnice v Dubaji.

Článek

Jak konstatovala zpravodajská stanice BBC, v Emirátech průměrně spadne 140–200 mm srážek za rok, přičemž třeba v Dubaji obvykle jen 97 mm. Měsíční průměr za duben je pak zhruba osm milimetrů.

„V minulém týdnu v úterý přitom zasáhly Dubaj extrémní srážkové úhrny, kdy za 48 hodin spadlo přes 150 mm srážek (150 litrů na metr čtvereční), což způsobilo záplavy,“ připomněla pro Novinky meteoroložka Dagmar Honsová.

Co tedy způsobilo minulý týden kalamitu v obecně suchém státě?

Jako když začne válka. Český turista popsal drsné podmínky na letišti v Dubaji

Svět

Rekordní srážky podle odborníků odpovídají tomu, jak se mění klima. Meteorologové tvrdí, že přívalové deště budou v regionu stále častější a intenzivnější. Nedávná studie naznačila, že roční úhrn srážek by se mohl do konce století na většině území SAE zvýšit až o 30 procent, jelikož svět se bude nadále oteplovat.

„Tato část světa se vyznačuje dlouhými obdobími bez deště a poté nepravidelnými, silnými srážkami, ale i tak se nyní jednalo o velmi vzácné srážky,“ poznamenal podle serveru BBC profesor Maarten Ambaum, meteorolog z univerzity v britském Readingu.

„Srážky jsou po celém světě mnohem vydatnější, jak se klima otepluje, protože teplejší atmosféra pojme více vlhkosti,“ uvedla klimatická vědkyně Friederike Ottová působící na Imperial College London. Teplejší vzduch pojme více vlhkosti – asi o sedm procent navíc na každý stupeň Celsia –, což může opět zvýšit intenzitu deště.

Nezvykle teplý Perský záliv

Na základě extrémního počasí se začalo spekulovat, zda si tuto konkrétní událost nezpůsobili sami šejkové, kteří si „vyrábějí déšť“, tedy že za to může umělý zásah do oblačnosti, tzv. infikování neboli očkování oblaků.

Úředníci i odborníci však možnost, že by „naočkování“ mraků způsobilo záplavy, odmítají.

K záplavám si Emiráty možná přispěly samy. „Očkovaly“ oblaka

Blízký a Střední východ

„Bouřkový systém totiž přecházel přes velkou část Arabského poloostrova a výstupy numerických modelů už dopředu předpovídaly silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím. Příčinou tak bude nezvykle vysoká teplota vody v Perském zálivu a tím pádem daleko více energie pro vliv oblastí nízkého tlaku vzduchu. Jinými slovy: vliv klimatické změny,“ konstatovala pro Novinky Honsová, která tímto rovnou objasnila, co se přesně stalo.

Při umělém infikování oblaků jde nejčastěji o rozprašování mikročástic jodidu stříbrného nebo suchého ledu do chladných mraků, v nichž se vyskytují kapičky podchlazené vody, které působením uvedených látek ztuhnou, čímž se uvolní teplo, které v mraku vyvolá či posílí stoupavé proudy. Pro vyvolání srážek z teplých mraků se používají hygroskopické látky jako chlorid sodný či chlorid draselný, které způsobí nabalování mikroskopických kapiček a vznik dešťových kapek.
Umělé infikování oblaků jakožto nápodoba přirozeného vzniku deště funguje v případě, že ve vzduchu již je přítomna vodní pára. Kritici tvrdí, že k proklamovaným úspěchům dochází za podmínek, které by stejně vedly k dešti. Technika se používá v zemích náchylných k suchu, včetně USA, Číny, Indie a Ruska.
SAE, které zahájily svůj program „poroučení větru a dešti“ již v 90. letech, používají podle svého vyjádření pomocí letadlových náletů „pouze přírodní soli a žádné škodlivé chemikálie“.

Nelze vyvolat déšť z čistého vzduchu

Spojené arabské emiráty každopádně experimentují s počasím už déle, zejména metoda „očkování mraků“ se používá opakovaně. Tamní Národní meteorologické centrum (NCM) minulý týden ve středu podle agentury Bloomberg oznámilo, že k nasazování „očkujících letadel“, aby se mraky povzbudily k dešti, došlo v neděli a pondělí, nikoli v úterý.

Dubaj je pod vodou. Za den napršelo jako za rok a půl

Svět

Ačkoli se tím pádem mohlo zdát, že na to počasí reagovalo úterní bouří a záplavami, podle všech indicií tomu tak není. Nemůže to mít podle expertů efekt den nebo dva předtím, než začne pršet. Jak uvedl list The Guardian, v pozdějším prohlášení potvrdil úřad NCM, že krátce před bouří ani během ní nebyly žádné takové operace provedeny.

„Během této konkrétní povětrnostní události jsme se nezapojili do žádných náletových operací. Podstata očkování oblaků spočívá v zacílení mraků v jejich rané fázi, před srážkami,“ sdělili zástupci úřadu.

Omán a Spojené arabské emiráty zasáhly silné povodně.Video: AP

Umělé infikování mraků sice může způsobit déšť, ale nemělo by vyvolat lijáky nebo záplavy – nebo alespoň nic takového jako to, co zaplavilo SAE a paralyzovalo Dubaj, zdůrazňují klimatologové.

Od léta každý měsíc rekordní. I březen byl nejteplejší v historii měření

Věda a školy

Světoví vědci se po rekordně teplém březnu obávají „neprobádaného území“ změny klimatu

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám