Hlavní obsah

Poručíme větru a dešti ve velkém, rozhodli se Číňané

Novinky,

Čínská společnost pro leteckou a vesmírnou techniku (CASC) bude vyrábět umělý déšť. Hodlá rozmístit patřičné stroje na výrobu deště na Tibetské náhorní plošině, aby tak zvýšila množství srážek v regionu. Používat k tomu budou starý dobrý jodid stříbrný, který k podobným účelům slouží už desítky let. Má schopnost na sobě kondenzovat vodní páru. Když je jí dost, začne pršet. Dosud se ale k jeho rozmístění do atmosféry používala letadla.

Čína chce vyrábět umělý déšťVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

V Tibetských horách budou podle informací agentury Reuters umístěny desetitisíce přístrojů, u kterých se očekává, že zvýší množství dešťové vody až o 10 miliard kubíků ročně. A to na ploše 1,6 milionu kilometrů čtverečních.

Několikakilometrové pásy mraků

Jak má přesně tato snaha o změnění počasí fungovat? Stroje budou vyrábět jemné částice jodidu stříbrného, které se do vzduchu dostanou pomocí větru a poté budou cirkulovat v atmosféře. Každé zařízení na déšť má dle tamního kosmického úřadu CASC vyprodukovat 4,8 kilometrů dlouhý pás mraků.

Plánuje se poté systém sledovat meteorologickými satelity a doplňovat částice jodidu stříbrného pomocí letadel i dronů, aby se maximalizoval jejich účinek.

Řešení nedostatku vody

„Snaha proměnit tibetské počasí je stěžejní inovací pro řešení nedostatku vody v Číně,“ řekl listu South China Post předseda vesmírné korporace Lej Fan-pchej.

Tibetská pohoří jsou totiž obecně velkým zdrojem vody pro Čínu – tající ledovce i podzemní nádrže jí zásobují toky Jang-c’-ťiang, Mekong nebo Žlutou řeku.

Není to rozhodně poprvé, co se Číňané rozhodli změnit počasí. Agentura Reuters připomíná čínské úsilí zařídit, aby během olympijských her v Pekingu nepršelo. Podle zprávy novin China Daily zároveň před několika lety v hlavním městě uměle vyvolali sněžení.

Jodid stříbrný se pro vyvolání deště používá například ve Spojených arabských emirátech, dokázal zvýšit zásoby vody v zemi. Jde o látku prakticky nerozpustnou, používá se ve fotografii či právě při vyvolávání deště. Ročně se ho k tomuto účelu spotřebuje několik desítek tun.

Reklama

Související články

Smog zhoršuje poznávací schopnosti

Znečištění vzduchu má podle nového výzkumu „obrovské dopady” na poznávací schopnosti. Výzkum tak ukazuje, že nezdravý vzduch má na společnost široký vliv,...

Výběr článků

Načítám