Hlavní obsah

Lékaři zkoušejí vakcínu na rakovinu kůže

Právo, Václav Pergl

V Česku ročně onemocní melanomem, tedy rakovinovým nádorem kůže, přibližně 2400 lidí a toto číslo rok od roku stoupá. Asi 600 pacientů ročně na něj zemře. Zachránit by je mohla nová vakcína, kterou jako první v Česku zkouší již několik týdnů na Dermatovenerologické klinice pražské FN Královské Vinohrady.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Profesor Petr Arenberger při vyšetření pacienta

Článek

„Tuto vakcínu máme na našem pracovišti několik týdnů v rámci klinického zkoušení. Podává se v kombinaci s moderní cílenou léčbou, která výrazně zlepšuje účinky vakcinace. Je opravdu velmi nadějná, ale na výsledky si budeme muset ještě počkat,“ sdělil Právu profesor Petr Arenberger, přednosta uvedené kliniky.

Vysvětlil, že z jiných klinických pracovišť ve světě, kde se vakcína také zkouší, přicházejí informace o úspěšném léčení pacientů. V Česku budou mít první výsledky později, protože zatím byla nasazena jen šesti pacientům.

Nádorové buňky infikují oparem

Vakcína se používá u metastazujícího melanomu. „Melanom je nádor, jehož metastatický růst je závislý na větším či menším utlumení aktivity imunitního systému. Moderní imunoterapie pokročilých stadií maligního melanomu cílenými léky, tedy jinou metodou než klasickou cytostatickou léčbou, se snaží cíleně aktivovat imunitní systém proti nádorovým buňkám,“ uvedl profesor.

Zmíněnou novou možností pro pacienty, u kterých se nádor z důvodu pokročilosti již nedá operovat, je infikování nádorových buněk pozměněným virem běžného oparu na rtu (herpes simplex).

„Tento virus se snadno množí v kožních buňkách a tím je ničí. Pozměněný virus je při vpíchnutí do dceřiného ložiska melanomu schopen se množit v nádorových buňkách, které tím zničí,“ uvedl Arenberger. Součástí jeho genetické úpravy bylo navíc i zvýšení protinádorové schopnosti imunitního systému.

Vstříknutím tohoto viru do metastázy se tak nejen přímo ničí melanomové buňky, ale nasměrují se k nim i buňky imunitního systému, které jsou na nádorové buňky patřičně „nazlobeny“. „Proto se předpokládá, že metoda bude fungovat i na ostatní melanomové buňky v organismu, které nebyly vakcínou naočkovány,“ vysvětlil.

Až za několik let

Arenberger je ale zároveň opatrný k vyslovení jednoznačného soudu o úspěchu velmi nadějné vakcíny. Je však optimistický. „V nádorové prevenci se někdy setkáváme s vakcínami, které mohou omezit riziko vzniku rakoviny. Takovým očkováním je například vakcína proti rakovině děložního čípku,“ uvedl.

„U rozvinuté rakoviny se v minulosti také různé vakcíny zkoušely, ale neměly dostatečný efekt. Hlavním problémem, je, že typické znaky, důležité pro obranný systém organismu, se u nádorových buněk s časem mění, a proto je imunitní systém přestává rozeznávat. Vakcína pak přestává fungovat. Proto u pokročilých nádorů pokračuje další výzkum. A to je i v případě vakcíny proti melanomu,“ sdělil.

Na léčbu metastazující rakoviny kůže si ale ještě počkáme. „I když jde o velkou naději, musíme být trpěliví. V medicíně potřebujeme být o úspěchu nezvratně přesvědčeni, což někdy trvá i několik let. Zatím jsme ve stadiu zkoušek,“ uzavřel Arenberger.

„Stále nejdůležitější obranou proti melanomu je důsledná prevence. Zajděte si nechat vyšetřit vaše mateřská znaménka k vašemu dermatovenerologovi nebo přijďte přímo do Stanu proti melanomu. Letos budeme 18. a 19. dubna v Praze na Ovocném trhu, 24. dubna v Brně na náměstí Svobody a 25. dubna v Ostravě v Shopping Parku Avion, vždy od 10 do 18 hodin,“ dodal Arenberger.

Reklama

Výběr článků

Načítám