Hlavní obsah

Lékaři zaznamenali první přenos rakoviny z těhotné matky na plod

– Londýn/Tokio
Novinky, rei

Britští a japonští odborníci poprvé zaznamenali případ přenosu rakoviny z matky na dítě. Leukemické buňky se placentou dostaly k plodu 28leté Japonky, která o svém onemocnění v době těhotenství nevěděla. Uvedl to britský deník The Guardian.

Článek

Případ popřel dosavadní teorie o tom, že rodička nádorové onemocnění dítěti nepředává. Nyní je jasné, že existují výjimky. Odborníci se už dlouho domnívali, že by se to mohlo dít, ale žádný ze 17 podezřelých případů to dosud nepotvrdil.

Nebylo jasné, jak by plod onemocněl. Jestliže se nádorové buňky dostanou přes placentu, imunitní systém dítěte by je měl rozeznat a zničit.

Zdůrazňujeme ale, že pravděpodobnost, že těhotná žena trpící rakovinou nemoc předá dítěti, je velice slabá
profesor Mel Greaves z Institutu pro výzkum rakoviny

V případě Japonky během jejího těhotenství nikdo nevěděl, že má leukémii v pokročilé fázi. Porod proběhl hladce, ale už měsíc po porodu začala žena silně krvácet z vagíny a později zemřela. Její dceři po necelém roce otekla část tváře. Testy prokázaly nádor a rozšíření rakoviny až do plic.

Ačkoliv se jednalo o jiný druh nádorového onemocnění - holčička měla lymfomatózu a projevy nemoci nyní ustoupily - japonští lékaři se domnívali, že existuje spojitost a kontaktovali své britské kolegy z Institutu pro výzkum rakoviny.

Následné rozbory prokázaly, že nádorové buňky u matky i dítěte nesly identický zmutovaný rakovinný gen BCR-ABL 1, přičemž ho ale dítě nezdědilo. Výzkumníci se soustředili na rakovinné buňky v těle dítěte a odhalili, že mu chybí část genetické informace v oblasti, která rozlišuje vlastní buňky od cizích.

„Rakovinné buňky se dostaly placentou do vyvíjejícího se plodu a uchytily se v něm, protože je imunitní systém nerozpoznal. Jsme potěšeni, že jsme tuto dlouhodobou tajenku rozluštili,“ uvedl vedoucí výzkumu Mel Greaves.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám