Hlavní obsah

Druhý člověk s prasečím srdcem zemřel necelých šest týdnů po transplantaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý člověk na světě, kterému transplantovali srdce od prasete, Američan Lawrence Faucette, zemřel necelých šest týdnů po dané experimentální operaci. Podle agentury AP to nyní oznámili jeho lékaři z Marylandu.

Muž, kterému jako druhému na světě transplantovali prasečí srdce, po šesti týdnech zemřelVideo: UNIVERSITY OF MARYLAND SCHOOL OF MEDICINE, AP

 
Článek

Osmapadesátiletý Faucette umíral na selhání srdce a nebyl způsobilý pro tradiční transplantaci tohoto orgánu. A tak letos 20. září obdržel geneticky modifikované prasečí srdce.

Podle lékařské fakulty Univerzity v Marylandu se srdce první měsíc zdálo zdravé. V posledních dnech však začalo vykazovat známky toho, že jej pacientovo tělo odmítá, upozornila americká zpravodajská stanice CNN.

Faucette zemřel v pondělí 30. října.

Po prodělané viróze jí selhaly ledviny. Dva roky čeká na transplantaci, její stav se přitom stále zhoršuje

Zdraví

V prohlášení vydaném nemocnicí Faucettova manželka Ann uvedla, že její manžel „věděl, že jeho čas s nimi je krátký, a toto byla jeho poslední šance udělat něco pro ostatní“.

„Posledním přáním pana Faucetta bylo, abychom co nejlépe využili nově nabyté znalosti a zkušenosti z tohoto zákroku,“ řekl chirurg Bartley Griffith.

Lidská imunita likviduje cizí tkáň

Je třeba si uvědomit, že ani desetiletí pokusů zatím nedokázalo zabránit lidskému imunitnímu systému zlikvidovat cizí tkáň. Avšak prasata geneticky modifikovaná tak, aby jejich orgány byly podobnější lidským, obnovují zájem o tyto tzv. xenotransplantace (zákrok, kdy se nefunkční tkáň či orgán příjemce nahradí zdravým odpovídajícím orgánem či tkání od jedince jiného živočišného druhu – pozn. red.).

Je toto všechno skutečně dalším krokem k tomu, aby se začaly provádět xenotransplantace? Má to spoustu otazníků. Kromě etických otázek je varující i příklad s prvním člověkem s transplantovaným prasečím srdcem.

Pokus s transplantací prasečí ledviny do lidského těla byl ukončen. Pracovala dva měsíce

Věda a školy

První člověk loni v lednu

Loni v lednu transplantovali 57letému Davidu Bennettovi – jako prvnímu člověku – srdce prasete, jež bylo geneticky modifikováno, aby mužovo tělo mohlo orgán přijmout.

Jelikož organismus nové srdce okamžitě neodmítl, vzbudil případ naděje, že by se zvířecí orgány mohly jednou ve velkém používat k transplantačním zákrokům pro záchranu života.

Jenže v těle daného Američana, který zemřel po dvou měsících v březnu 2022, byly poté objeveny stopy prasečího viru. K selhání jeho nového srdce a následnému úmrtí mohl prasečí virus přispět.

U muže, který zemřel po transplantaci prasečího srdce, našli zvířecí virus

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám