Hlavní obsah

Evropu v létě sužovalo nejhorší sucho za posledních 500 let, naznačují družicová data

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sucho v Evropě bylo letos v létě nejhorší za 500 let. Naznačují to data z programu Copernicus, programu pro dálkový průzkum Země, který řídí Evropská komise ve spolupráci s Evropskou vesmírnou agenturou (ESA).

BEZ KOMENTÁŘE: Evropu sužuje letos v létě nejhorší sucho za posledních 500 letVideo: Reuters

 
Článek

Snímky zaznamenané satelitem Sentinel-2 ukazují, že mezi 1. červencem a 31. srpnem se rozlehlé oblasti změnily z jasně zelené na vyprahlou hnědou.

  • Sentinel-2 značí dvojici družic, které v rámci evropského programu Copernicus provádějí dálkový pozorovací průzkum naší planety.

Nejvážnější škody jsou podle agentury Reuters viditelné v jihovýchodní Británii, severní Francii a Německu, Polsku a rovněž ve východní Evropě.

Zástupci programu Copernicus uvádějí, že ačkoli ještě nebyla všechna data podrobena analýze a samotné léto ještě neskončilo, tak sucho, které aktuálně postihuje Evropu, by skutečně mohlo být tím nejhorším za posledních 500 let️.

Satelitní snímky odhalují pražské tepelné ostrovy

Věda a školy

Tropy velmi brzy

Proč tomu tak je? „Z meteorologického hlediska totiž přišly letos na jaře na jih Evropy nezvykle brzy tropické teploty, s tím i vysoký výpar - a sucho se jen začalo prohlubovat, okomentovala to pro Novinky meteoroložka Dagmar Honsová.

Např. v Itálii sucho podle ní skloňovali posledních sedm let - a letošní vysoké teploty to jen „dodělaly“.

„Opilá“ pšenice i rýže zvládají sucho líp

Věda a školy

Sucho v Evropě každopádně zapadá do scénářů klimatických změn. „Jde o nárůst počtu i prodloužení vln veder, vysoký výpar, přičemž najednou pak přijdou srážky v podobě přívalových dešťů spojené s bouřkami, pozorujeme i nárůst požárů… Přesně takové počasí letos panovalo na jihu a západě Evropy,“ shrnula.

Honsová zároveň připomněla i jednu zajímavost z tuzemska. „V Česku byly velké územní rozdíly sucha, co se srážek týče. Na západě území spadlo za období meteorologického léta jen lehce přes 100 milimetrů, na Šumavě ale až 500 mm,“ dodala.

Blíží se další doba ledová, říká archeolog, geolog a antropolog Petr Šída

SALON

Obecně platí, že extrémů v počasí může nadále přibývat.

Výběr článků

Načítám