Hlavní obsah

Kvůli nedostatku kyslíku vymírají u Turecka mořští ježci

Ježovky neboli mořští ježci druhu Brissopsis lyrifera bojují u tureckých břehů o přežití. Děje se to zejména kvůli nedostatku kyslíku v hlubinách Marmarského moře, jak sdělil turecký výzkumník. S odkazem na místní agenturu Anadolu o tom referovala a video zprostředkovala agentura Reuters.

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli nedostatku kyslíku vymírají v Marmarském moři mořští ježciVideo: Reuters

 
Článek

Turecký podvodní kameraman Tahsin Ceylan se svým týmem již asi tři roky spolupracuje s oddělením ochrany životního prostředí na Metropolitním magistrátu Kocaeli ve stejnojmenné provincii - a to konkrétně na „inventarizaci biodiverzity“ v Izmitském zálivu.

Ceylan upozornil, že ježovky, které normálně žijí pod mořskou hladinou v hlubokých vodách, se začaly přibližovat k povrchu, aby „nabraly kyslík“.

Polovině druhů krokodýlů hrozí vyhynutí. U želv jsou to až dvě třetiny

Věda a školy

„Je velmi vzácné vidět tyto tvory v horní úrovni mořského dna. Stovky, možná tisíce z nich bojují o život. Je velkou a smutnou tragédií vidět je hynout,“ prohlásil.

Připomněl, že vědci s ohledem na svá měření už delší dobu hovoří o poklesu kyslíku v hlubinách Marmarského moře. A toto je podle něj jeden z neblahých následků.

  • Ježovky (Echinoidea) jsou ostnokožci kulovitého tvaru s pevnou vnitřní kostrou z mezodermu z vápencových destiček a na nich umístěných pohyblivých, často jedovatých ostnů. Ty je chrání před nepřáteli a umožňují jim i hrabání.
  • K ježovkám patří např. ježovka jedlá (Echinus esculentus), která je častou potravou tzv. madreporofágních ryb, které jsou schopny požírat ostnokožce; dále ježovka pruhovaná (Echinothrix calamaris), ježovka fialová (Sphaerechinus granularis) či ježovka strukovitá (Heterocentrotus mammillatus).
  • Ježovka Brissopsis lyrifera český název oficiálně nemá, jen ten rodový - ježovka. Druhový nikoli.

Mramorové moře

Marmarské moře (turecky Marmara Denizi) je součástí strategicky významné vodní cesty spojující Černé moře přes Bospor a Středozemní moře přes Dardanely.

Evropa se zahřívá rychleji než jiné rizikové oblasti, zjistila studie

Věda a školy

Zajímavé je, že správný překlad do češtiny zní „Mramorové moře“. Stávající český název pravděpodobně vznikl špatným překladem v době národního obrození.

Reklama

Související témata:
Ježovky
Mořští ježci
Brissopsis lyrifera
Marmarské moře

Výběr článků

Načítám