Hlavní obsah

KVÍZ: Jaká zvířata a rostliny jsou ohrožené a kterým hrozí přímo vyhynutí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na naší planetě žije nepřeberné množství druhů rostlin a zvířat. Některým z nich však hrozí - zejména v důsledku lidské činnosti - vyhynutí nebo jsou kriticky ohroženy. Ať už celosvětově či jen na území České republiky. Počty jednotlivých druhů mapuje Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN), který vydává tzv. Červený seznam s několika kategoriemi ohrožení. Víte, kolik a kterých taxonů obsahuje?

Foto: AP

Súdán, poslední žijící samec nosorožce bílého na světě, pošel v roce 2018.

Článek
1. Kolik druhů ohrožených zvířat a rostlin je momentálně na Červeném seznamu IUCN?
2. Kolika druhům hrozí přímo vyhynutí?
3. Vyhynutí hrozí řadě druhů savců, ptáků nebo obojživelníků. Kolik procent savců je v tomto stupni ohrožen?
4. V zoologické zahradě Marwell v anglickém Winchesteru se letos v srpnu narodilo mládě jednoho z nejohroženějších savců na světě. Víte, o jaké zvíře jde?
Foto: Reuters
5. Tato ryba bývala jednou z nejběžnějších v tuzemských vodách. Nyní je však na našem území kriticky ohroženým druhem. O jaký druh se jedná?
Foto: Marek Šmejkal
6. Nosorožec bílý (tuponosý) severní byl označen za vyhynulého ve volné přírodě. Na celém světě zbývají v divočině už jen poslední dvě samice. Kde žijí?
7. S plody banánovníků, tedy banány, se běžně setkáváme v obchodech. Rostlina má mnoho druhů, který z nich už ale vyhynul?
8. V lesích Papuy-Nové Guineje byl znovuobjeven pták, vzácný druh tzv. bažantího holuba, o kterém se předpokládalo, že mohl vyhynout již v roce 1882. Kdy to bylo?
Foto: Profimedia.cz
9. Hrošík liberijský patří mezi ohrožené druhy, ve volné přírodě žije už jen 2000-3000 jedinců. K vidění je ale v zoologických zahradách po celém světě. Ve které z následujících zoo u nás ho můžete spatřit?
10. Globální oteplování způsobuje vymírání korálových útesů po celém světě. Jak se tento proces projevuje?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Češi a vesmír. Znáte tuzemské úspěchy při průzkumu kosmu?

Věda a školy

KVÍZ: Zajímavosti ze světa zvířat

Žena

Reklama

Výběr článků

Načítám