Hlavní obsah

Kriticky ohrožení hlemýždi se vrátili do Francouzské Polynésie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kriticky ohrožení drobní hlemýždi rodu Partula se vrátili zpátky do Francouzské Polynésie, svého původního prostředí. Před 30 lety se stali obětí šneka jménem oleacína růžová, který byl na ostrov nasazen na vyhubení jiného invazivního hlemýždího druhu. Před vymřením je zachránilo odchování v zajetí v USA, Skotsku a Anglii. Video s tvory poskytla agentura Reuters.

Kriticky ohrožení hlemýždi se vrátili do Francouzské PolynésieVideo: Reuters

 
Článek

Když se ve Francouzské Polynésii před třiceti lety přemnožil invazivní africký suchozemský plž, k vyřešení problému nasadili dravého hlemýždě, který má český název oleacína růžová. Ten však zapříčinil něco jiného. Začal lovit ohrožené drobné plže z rodu Partula (rod tropických suchozemských plžů z čeledi Partulidae - pozn. red.).

Oleacína dokázala Partuly vycítit až třikrát rychleji než normální plž a začala je bleskově požírat. Informoval o tom deník The Guardian.

Přes 5000 hlemýžďů označeno barvou a vypuštěno

Díky včasnému zásahu však bylo dostatečné množství hlemýžďů Partula odvezeno do zajetí a tím zachráněno před vyhynutím. Teď mohli být konečně vráceni do původního prostředí.

Hmyzem roku je tesařík pižmový. Entomologové zvolili druh na ústupu

Věda a školy

V zoologických zahradách v britském Whipsnade a v Londýně, ve skotské Královské zoologické společnosti a v zoo v St. Louis ve Spojených státech úspěšně odchovali tisíce zástupců tohoto hlemýždího rodu. Ve spolupráci s vládou Francouzské Polynésie začaly zoologické zahrady vypouštět hlemýždě do přírody již před devíti lety.

Letošní nasazení je zatím nejpočetnější - podle vědců bylo na souostroví v Oceánii dopraveno přes pět tisíc zástupců rodu Partula.

Jedinci byli označeni červenou UV reflexní barvou a vypuštěni konkrétně na ostrovy Moorea a Tahiti. Reflexní barva zajišťuje to, že je uvidí ochránci přírody a mohou je tak nyní monitorovat.

Jsou důležitější, než by se mohlo zdát

„Navzdory své malé velikosti mají tito hlemýždi velký kulturní, ekologický a vědecký význam - jsou Darwinovy pěnkavy (tzv. Darwinovy či galapážské pěnkavy jsou skupinou asi 15 druhů zpěvných ptáků, které přírodovědec zkoumal na Galapážském souostroví - pozn. red.) ve světě hlemýžďů. Tito šneci se zkoumají již více než sto let, protože jejich izolované prostředí poskytuje ideální podmínky pro studium evoluce,“ zmínil Paul Pearce-Kelly z Londýnské zoologické společnosti, koordinátor programu na jejich ochranu.

Celkově se podařilo zachránit jedenáct druhů z celého rodu. Stejné štěstí neměly ale všechny druhy, např. Partula faba se v zajetí nerozmnožila, a tak v roce 2016 vyhynula.

„V rámci projektu jsme se snažili, abychom byli schopni zachovat a udržet přírodní bohatství. Vypouštění ukázalo, že plži, kteří byli po generace chováni v zoologických zahradách, se velmi dobře adaptovali na návrat do lesů svých předků,“ vysvětlil důležitost projektu specialista na měkkýše Justin Gerlach z britské Peterhouse, nejstarší koleje Univerzity v Cambridgi, který se na projektu také podílí.

Na chilském souostroví objevili nový ptačí druh

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám