Hlavní obsah

Kriticky ohroženého karase obecného chtějí vědci vrátit do rybníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 50 mladých jedinců kriticky ohroženého karase obecného vysadí v úterý 3. května odborníci do rybníčku v areálu Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého (PřF UP) v Olomouci-Holici. Na projektu, který má pomoci posílit skomírající populaci této ryby v přírodě, se kromě univerzity podílí i českobudějovické Biologické centrum Akademie věd ČR.

Foto: Marek Šmejkal

Karas obecný

Článek

Lokální geneticky čistou linii daného karase pro biotop v Olomouci-Holici zajistil ambasador projektu Zdeněk Suchý z Olomouce a student tamní přírodovědecké fakulty Jan Augustynek.

Vytlačil ho jiný karas

Karas obecný (Carassius carassius) patřil mezi nejběžnější tuzemské druhy ryb. Hojně se vyskytoval v návesních rybníčcích, slepých ramenech a tůních okolo řek. Mnohdy také díky své odolnosti zůstával jediným druhem ve stojaté vodě s nedostatkem kyslíku, v zanesené nádrži nebo tůni.

Polovině druhů krokodýlů hrozí vyhynutí. U želv jsou to až dvě třetiny

Věda a školy

„Je to mistr v přežívání za nehostinných podmínek, ve kterých ostatní druhy ryb už hynou. Umí dlouhodobě přepnout na anaerobní, tedy bezkyslíkatý metabolismus. Díky tomu přežívá i v zabahněných tůních pokrytých ledem a sněhem, kde v zimě kyslík rychle a na dlouhou dobu dochází,“ vysvětlil hydrobiolog Marek Šmejkal z Biologického centra AV ČR.

V posledních letech ale původnímu karasovi vyrostla v rybníčcích a tůních silná konkurence.

Foto: Biologické centrum AV ČR

Vlevo karas obecný, vpravo karas stříbřitý

Do tuzemských vod byl totiž zavlečen karas stříbřitý (Carassius gibelio), který kvůli podobné odolnosti a schopnosti množit se pomocí gynogeneze – forma nepohlavního rozmnožování – dokázal karase obecného z jeho lokalit zcela vytlačit. Stejně dopadly i mnohé další druhy živočichů, např. obojživelníků.

Karas obecný je na pokraji vyhynutí, čeští vědci žádají o pomoc

Věda a školy

Do projektu zaměřeného na nalezení posledních populací kriticky ohroženého karase obecného, o kterém jsme referovali již loni, se může na jeho internetových stránkách zapojit i široká veřejnost a pomoci tak objevit nové lokality. Vybrané geneticky vhodné populace poté poslouží k založení podobných záchranných chovů, jaký vzniká v areálu fakulty v Olomouci-Holici.

Aktuální akce se uskuteční pod záštitou mj. děkana PřF UP Martina Kubaly v úterý 3. května od 13 hodin.

Dotazníkové šetření probíhá do srpna

„Za mého dětství bylo na návesních rybníčcích těžké chytit jinou rybu než karase obecného,“ poznamenal loni v létě autor projektu Zachraň karase Marek Šmejkal s tím, že to už nyní opravdu neplatí.

Považovali ji za vyhynulou. Vědci po 50 letech objevili miniaturní mřenku

Věda a školy

Dotazníkové šetření na zmíněném webu projektu trvá rok, a to od září 2021 do srpna 2022.

Výběr článků

Načítám