Hlavní obsah

Kriticky ohrožená sviňucha se vzpírá vyhynutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejmenší kytovec na světě, sviňucha kalifornská, které se říká i „mořská kravička“, doslova odmítá vyhynout. Podle nového výzkumu, zveřejněného minulý týden nevládní organizací Sea Shepherd, která se snaží zabránit úbytku a vymření tohoto živočicha, sviňucha kalifornská od října roku 2021 podle všeho nezaznamenala pokles své populace.

Expedice zaznamenala za poslední měsíc 10 až 13 sviňuch.Video: AP

 
Článek

Kriticky ohrožená sviňucha, původem z Kalifornského zálivu u Mexika, byla ohrožena nezákonným rybolovem, což dostalo mexickou vládu pod tlak, aby proti této praxi zakročila. Už např. před šesti lety jsme psali, že „za poslední dvě desetiletí jejich populace klesla o více než 90 procent“.

Biologové pak odhadovali, že v roce 2018 zbývalo pouhých 20 nebo i méně kusů, přičemž odborníci varovali, že těchto „mořských kraviček“ každý rok více zemře, než kolik se jich ročně narodí.

Zbývá jich asi tucet

Nejnovější monitorování situace však ukazuje, že jejich počet se od roku 2021 pravděpodobně nezměnil.

Kriticky ohrožení hlemýždi se vrátili do Francouzské Polynésie

Věda a školy

Sledovací mise podle agentury Reuters uvedla, že bylo spatřeno asi tucet (konkrétně 10-13 jedinců) zdravě vypadajících sviňuch kalifornských, a to včetně mláďat. Odhad jejich počtu tak zůstává „zhruba stejný“ jako v říjnu 2021, kdy byl proveden poslední průzkum.

„Pro nás znamenají výsledky průzkumu jednu věc: ještě zvýšit naše odhodlání zachránit sviňuchu kalifornskou,“ uvedl prezident Sea Shepherd Pritam Singh. Nezisková organizace s hlavním sídlem v USA spolupracuje s mexickou vládou na řešení nezákonného rybolovu.

Zpráva společnosti Sea Shepherd navíc ukazuje pozitivní trend: více než 90procentní pokles počtu rybářských lodí v této oblasti.

Ochranáři jsou tak optimističtí a věří, že druh nesměřuje k vymření - zvlášť když budou pokračovat ochranná opatření.

Sviňucha kalifornská (Phocoena sinus), ve španělštině se používá též pojmenování vaquita marina – mořská kravička, je savec z řádu kytovců, čeledi sviňuchovitých a rodu Phocoena. Jde o endemický živočišný druh, který žije pouze na severu Kalifornského zálivu v Mexiku. Je nejmenším kytovcem na světě, dosahuje délky 120 až 150 cm a váhy od 30 do 55 kg. Vědci tyto sviňuchy popsali až v roce 1958.

Německé námořnictvo odpálilo minami ohrožené sviňuchy, zuří ochranáři

Evropa

Před rybářskými sítěmi mohou kytovce ochránit plastové korálky, tvrdí biologové

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Sviňucha kalifornská

Související články

Výběr článků

Načítám