Hlavní obsah

Konkurenceschopnost České republiky v informačních technologiích se zhoršila

Novinky, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V porovnání s ostatními zeměmi světa Česká republika ztrácí svoji konkurenceschopnost v oblasti informačních technologií. V globálním hodnocení 66 zemí se Česko umístilo na 27. příčce a dosáhlo skóre 46,1. První místo obsadily Spojené státy se skóre 80,5.

Foto: Profimedia.cz

Konkurenceschopnost Česka v informačních technologiích nejvíce brzdí nedostatečný výzkum a vývoj.

Článek

Uvedené závěry vyplývají z analýzy organizace Business Software Alliance (BSA), kterou vyhotovila analytická společnost Economist Intelligence Unit v rámci pravidelné studie hodnotící konkurenceschopnost 66 zemí světa: jde o takzvaný Index konkurenceschopnosti v oblasti informačních technologií (IT) 2011.

Index je od roku 2007 aktualizován již počtvrté a jednotlivé země jsou hodnoceny podle řady kritérií podporujících konkurenceschopnost IT odvětví: celkové prostředí pro podnikání, IT infrastruktura, lidský kapitál, výzkum a vývoj, právní prostředí a veřejná podpora pro rozvoj průmyslu.

Máme slabý výzkum

„Konkurenceschopnost Česka nejvíce brzdí nedostatečný výzkum a vývoj. Na světové špičce jsou Spojené státy, Finsko, Singapur a Švédsko. Progresivní země si navíc svoje pozice dlouhodobě udržují. Česko ve svém hodnocení mírně převyšuje mezinárodní průměr pětačtyřiceti bodů. Slovensko obsadilo ještě nižší, 33. příčku, se skóre 42,1. Naši východní sousedé si nicméně od minulého měření alespoň o jednu příčku polepšili,“ shrnuje závěry globální studie Jan Hlaváč, tiskový mluvčí organizace Business Software Alliance (BSA)

V celosvětovém hodnocení si Česká republika pohoršila o jednu příčku (pokles z 26. na 27. pozici) kvůli podstatnému zhoršení indikátorů konkurenceschopnosti v oblasti výzkumu a vývoje (-5) a rozvoje IT infrastruktury (-1). „Tuzemský výzkum a vývoj je dlouhodobě špatně hodnocen, a protože má v celkovém hodnocení největší váhu, značně zhoršuje celkové umístění Česka v žebříčku,“ vysvětluje Jan Hlaváč.

Zlepšilo se podnikatelské prostředí

Naopak nejvíce si Česko letos polepšilo v hodnocení podnikatelského prostředí ( 2) a podpory rozvoje IT odvětví ( 2). „Tato zlepšení zabránila našemu ještě většímu propadu v hodnocení konkurenceschopnosti,“ říká Jan Hlaváč a dodává:

„Čeští politici a lídři technologického sektoru by měli udělat maximum pro zlepšení v oblasti vývoje a výzkumu, který dlouhodobě propastně zaostává za ostatními měřenými indikátory. Pak lze očekávat značný skok vpřed, který zaznamenalo například Polsko a Německo, které si polepšily shodně o pět příček.“

Horizont sedmi až devíti let

Za současného stavu celosvětové ekonomiky je důležitější než kdykoli jindy, aby vlády jednotlivých zemí pohlížely na vývoj IT prostředí z dlouhodobé perspektivy.

„Politici a vůdčí firmy z technologického odvětví prostě nemohou tuto otázku posuzovat na roční bázi, jinak riskují, že zůstanou pozadu. Tuto oblast je třeba nahlížet v horizontu sedmi až devíti let a podle toho investovat, jinak není možné výrazného nárůstu konkurenceschopnosti dosáhnout,“ prohlásil prezident a generální ředitel BSA Robert Holleyman

Reklama

Výběr článků

Načítám