Hlavní obsah

Každý třetí dospělý v ČR je ohrožen demencí, studie prozkoumá potenciál psychedelik v léčbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadějí pro pacienty ohrožené demencí může být nová studie, která prověří, zda psychedelika 5-MeO-DMT a ketamin mohou zabránit rozvoji onemocnění mozku vedoucímu k Alzheimerově chorobě. Výzkum zahájí Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) v Klecanech u Prahy za finanční podpory Nadačního fondu PSYRES. Odborníci vidí potenciál psychedelik zejména ve schopnosti psychedelických látek obnovovat nervová spojení v mozku.

Foto: Profimedia.cz

Budova Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech

Článek

Onemocnění způsobující degeneraci a odumírání nervových buněk ovlivňuje paměť, myšlení, řeč a chování. Pacientům komplikuje každodenní fungování a má značné celospolečenské dopady.

„Odhaduje se, že demencí, především v důsledku Alzheimerovy choroby, trpí na celém světě více než 55 milionů osob, přičemž se předpokládá, že v roce 2050 toto číslo naroste na 139 milionů lidí,“ varuje Iva Holmerová, ředitelka Geronto centra a vedoucí Centra pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy (FHS UK) v Praze.

„V Česku se některá z forem demence může rozvinout u každého třetího člověka v produktivním věku a doposud na ni neexistuje účinný lék,“ konstatovala.

Až 40 procent deváťáků v Česku má podle studie známky střední či těžké deprese

Věda a školy

Alzheimerova choroba, charakterizovaná postupným úbytkem kognitivních funkcí, je typickou příčinou invalidity a částečné či úplné závislosti starších lidí na péči okolí.

Podle studie, kterou ve své zprávě uvádí nezisková organizace Alzheimer's Disease International (která spolupracuje se Světovou zdravotnickou organizací, WHO), se navíc předpokládá, že stárnoucí světová populace ponese větší ekonomickou zátěž způsobenou demencí, než je celkový dopad rakoviny, srdečních onemocnění a mrtvice dohromady.

Zapomínání nebo něco víc? 6 varovných příznaků ztráty paměti

Zdraví

Je tedy podle odborníků důležité najít efektivnější způsoby léčby. Vědci svou pozornost aktuálně obrací k látkám ze skupiny psychedelik.

Psychedelika jsou skupinou psychoaktivních látek, které mění vnímání, nálady a kognitivní procesy, ovlivňují smyslové vjemy, myšlení, vnímání času a emoce. Studie ukazují, že mohou podporovat tvorbu nových nervových spojení v mozku, a zvýšit tak komunikaci mezi buňkami. Tyto látky, včetně psilocybinu, MDMA, LSD či DMT mohou mít terapeutický potenciál při léčbě depresí, posttraumatické stresové poruchy a dalších duševních onemocněních. V Česku v Národnímu ústavu duševního zdraví aktuálně probíhají dvě významné vědecké studie srovnávající účinek různých psychedelik v léčbě deprese u pacientů nereagujících na standartní léčbu a existenciální tísně u onkologických pacientů.

„Psychedelika se na základě řady studií ukazují slibná pro léčbu duševních nemocí, např. deprese, posttraumatické stresové poruchy či závislostí. Nadějné preklinické výsledky, především schopnost psychedelik obnovit nervová spojení v mozku, nás inspirovaly k realizaci na světové poměry ojedinělé pilotní studie s podáváním psychedelik u pacientů s mírnou kognitivní poruchou (MCI),“ vysvětlil neurolog a vedoucí výzkumného projektu Martin Brunovský.

U pacientů s MCI se projevuje mírný, avšak znatelný pokles duševních schopností, a to včetně paměti a myšlení, který zatím neovlivňuje schopnost provádět každodenní činnosti.

„Osoba s mírnou kognitivní poruchou však má významně vyšší riziko rozvoje Alzheimerovy choroby nebo jiné demence. Včasné léčení má proto zásadní význam,“ zdůraznil.

5-MeO-DMT (5-methoxy-dimethyltryptamin) je psychoaktivní látka obsažena v kožním jedu žáby Bufo alvarius a je považována za dosud nejsilnější známé psychedelikum. Její léčebný potenciál je v popředí zájmu světových vědců pro svou sílu a velmi rychlý nástup a krátký psychoaktivní účinek (5-30 min). Pro účely studie bude využita synteticky připravená molekula.
Ketamin je látka, která se používá v humánní i veterinární medicíně jako anestetikum. Používá se také v asistované terapeutické léčbě jako rychlé antidepresivum.

Nábor pacientů by mohl začít v polovině roku 2024

Důležitými partnery pro psychedelický výzkum jsou soukromí dárci.

„Úkolem PSYRES je obstarat finance, které v českém výzkumu (nejen psychedelik) žalostně chybí. Díky zapojení významných soukromých dárců jsme zajistili finance pro vytvoření designu nové studie a zahájení prací na získání povolení Evropské lékové agentury. K dokončení první fáze výzkumu je potřeba získat další cca dva miliony korun,“ popsala ředitelka Nadačního fondu pro výzkum psychedelik PSYRES Jana Bednářová.

Celkové náklady mohou podle ní dosáhnout až 30 milionů Kč. Na realizaci kompletní studie může přispět i široká veřejnost.

Expedice Neuron zkoumá účinky ayahuasky z hlubin amazonské džungle

Věda a školy

Nábor pacientů do studie by mohl začít v polovině příštího roku. Studie proběhne, jak ujišťují zástupci NUDZ, podle nejpřísnějších vědeckých standardů tzv. dvojitého zaslepení, kdy ani pacienti ve studii ani zdravotníci nebudou vědět, komu je podávána účinná látka a komu kontrolní placebo, aby výsledky byly zcela objektivní. Látka bude obsažena v nosních kapkách. Následně účastníci studie projdou zobrazovacími vyšetřeními mozku a hodnocením kognitivních schopností pomocí testů.

NUDZ patří mezi přímo řízené organizace ministerstva zdravotnictví, vznikl k 1. lednu 2015 transformací Psychiatrického centra Praha.

Neolizujte nám ropuchy, prosí americká Správa národních parků

Koktejl

Může se vám hodit na Firmy.cz: NUDZ - Národní ústav duševního zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám