Hlavní obsah

Kastrace může být klíčem k dlouhověkosti, spekulují vědci

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci si pokládají zajímavou otázku. Debatují o tom, zda je u mužů kastrace cestou k dlouhověkosti. Zatím mají za to, že tato vysoká cena opravdu přináší své ovoce. A nejde o nějaký zanedbatelný rozdíl.

Foto: Profimedia.cz

Eunuchové se v historii dožívali daleko vyššího věku než muži.

Článek

Vědci přišli s opravdu zajímavými výsledky studie. Tvrdí, že eunuchové žijící v Koreji za vlády dynastie Čoson (1392-1910) přežívali ostatní muže o dlouhá léta. Z toho usuzují, že jsou mužské hormony zodpovědné za zkracování života. Genealogie hovoří jasně. Podle vědců se eunuchové dožívali v průměru o 14 až 19 let více než ostatní muži.

"Tento objev nám dává důležitou indicii ke zjištění toho, proč se liší průměrná délka života mužů a žen," uvedl vedoucí studie Kyung-Jin Min z University Inha.

Kastrovaní chlapci přišli o svá reprodukční ústrojí většinou při nehodách, obvykle po pokousání psy. Jiní však naopak podstoupili kastraci dobrovolně, aby si zajistili brzký vstup do paláce. Eunuchové přitom měli právo oženit se a mít rodiny. Mohli adoptovat kastrované chlapce či normální dívky.

Vědci studovali život celkem 81 eunuchů. Tři z nich se dožili sta let a více, což je výjimečný věk i v dnešních rozvinutých státech. Poměr těch, kteří se dožili sta let a zbytku obyvatelstva, je u korejských eunuchů 130krát vyšší, než v těch nejvyspělejších zemích dneška. Nová zjištění byla publikována v magazínu Current Biology.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám