Hlavní obsah

Kolem Země proletí půlkilometrový asteroid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek odpoledne se očekává nejbližší průlet tzv. potenciálně nebezpečného asteroidu s označením 2008 OS7 kolem Země. Přiblíží se až na 2,8 milionu kilometrů, což je asi 7,4násobek průměrné vzdálenosti mezi námi a Měsícem. Kolem naší planety, pro kterou až 480 metrů dlouhé těleso nepředstavuje žádné nebezpečí, prosviští rychlostí zhruba 18,2 km/s.

Foto: Gianluca Masi, The Virtual Telescope Project

Potenciálně nebezpečný asteroid 2008 OS7

Článek

„Asteroid 2008 OS7 bude nejblíže k Zemi dnes (v pátek 2. února). Čas nejtěsnějšího průletu, počítáno vůči středu Země, nastane v 15:40 SEČ,“ potvrdil pro Novinky Petr Pravec z oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Tato odhadem 210 až 480 metrů velká planetka dosáhne nejmenší vzdálenosti od Země čítající podle informací kalifornské laboratoře tryskového pohonu (JPL) amerického vesmírného úřadu NASA přibližně 2,8 milionu kilometrů.

Pro nás neexistují žádná rizika, ujišťuje s odkazem na NASA projekt The Virtual Telescope, který putování asteroidu monitoruje živě. Projekt založil italský astronom Gianluca Masi.

Astronomy nadchl předpovězený zánik planetky u Berlína. Bolid byl vidět i z Česka

Věda a školy

Těleso 2008 OS7 oběhne Slunce každých 962 dní. Poté, co proletí kolem Země, pokračuje po dráze skrze Sluneční soustavu.

Vědci už identifikovali přes tři desítky tisíc podobných kosmických objektů v blízkosti Země. Loni v srpnu bylo jen něco málo přes 2300 z nich označeno za „potenciálně nebezpečné“, připomíná portál Space.com.

Každá vesmírná skála větší než 150 metrů, jejíž minimální vzdálenost od Země je 7,5 milionu km a méně, je podle NASA klasifikována jako potenciálně nebezpečný objekt.

Blíže než Měsíc

Asteroidy každopádně dopadají na Zemi pravidelně, často jsou ale tak malé, že shoří v atmosféře. Ty větší by ovšem mohly napáchat značné škody, pokud by naši planetu zasáhly.

Před několika dny jsme např. měli s jedním objektem ještě „bližší setkání“. Asteroid 2024 BJ, podle webu IFLScience dlouhý tedy pouze cca 25 metrů, se přiblížil dne 27. ledna v 18:28 SEČ na vzdálenost jen 354 tisíc km, jak doplnil pro Novinky astronom Pravec.

Průměrná vzdálenost mezi Zemí a Měsícem je přitom 384 400 km.

Pomoc s planetární obranou? Algoritmus detekoval první „potenciálně nebezpečný“ asteroid

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Asteroid 2008 OS7

Související články

Výběr článků

Načítám