Hlavní obsah

Sonda Lucy poslala snímky malého asteroidu, který má svůj vlastní měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká sonda Lucy, která je od roku 2021 na cestě k asteroidům na dráze kolem planety Jupiter, poslala na Zemi snímky malého vesmírného tělesa nazvaného Dinkinesh, jež má dokonce svou vlastní menší oběžnici. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). Asteroid Dinkinesh se nachází na oběžné dráze Marsu a v nejširším místě měří jen zhruba 800 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Animace sondy Lucy u tělesa Dinkinesh

Článek

„Věděli jsme, že půjde o nejmenší těleso z hlavního pásu asteroidů, které zblízka uvidíme. A skutečnost, že ta tělesa jsou nakonec dvě, tomu ještě přidává na zajímavosti,“ komentoval snímky Keith Noll, jeden z členů týmu, který se stará o řízení mise sondy Lucy. Podle Nolla Dinkinesh a jeho asi 220 metrů velký měsíc připomínají jiný binární systém planetky Didymos s oběžnicí Dimorphos, kterou mnohem blíže Zemi loni prozkoumala sonda DART.

Foto: Profimedia.cz

Snímek malého vesmírného tělesa Dinkinesh s měsícem

Asteroid Dinkinesh dostal své jméno, stejně jako sonda Lucy, podle slavného kosterního nálezu samice australopitéka v Etiopii v roce 1974. V amharštině je tento nález známý právě pod jménem Dinkinesh, které znamená „jsi překrásná“.

Sonda Lucy snímky asteroidu pořídila při průletu ze vzdálenosti asi 430 kilometrů, jejím hlavním cílem je ale zkoumání trojánů, jak se říká planetkám obíhajícím po dráze Jupitera. K první planetce Eurybates by se měla dostat v roce 2027, k té poslední jménem Patroclus kolem roku 2033.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám