Hlavní obsah

K udržení zaměstnanců pomůže podpora jejich kariérního růstu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fluktuace zaměstnanců neboli častá změna práce je jedním z největších problémů, kterým musejí čelit malé a střední podniky. Najít adekvátní náhradu a zaškolit ji do běhu firmy, obzvlášť v době, kdy špičkových pracovníků je na trhu práce nedostatek, stojí spoustu času i peněz. Fluktuace má navíc vliv na produktivitu firmy a zvyšuje tlak na ostatní zaměstnance. Proto je výhodné si stávající (i nové) kvalitní pracovníky udržet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Najít spolehlivého, pracovitého a loajálního zaměstnance není na současném trhu práce snadné.

Volnější pracovní doba

Dobré finanční ohodnocení je pro většinu zaměstnanců tím hlavním. Nejde však o jedinou motivaci pro spokojené setrvání v dané společnosti.

„Výzkumy potvrzují, že řada zaměstnanců by před mírným zvýšením mzdy preferovala práci z domu nebo volnou pracovní dobu. Zaměření některých podniků zaměstnance na pracovišti přímo vyžaduje, je-li však možnost nechat je udělat úkoly z domu, je dobré jim to umožnit. Pro firmu to s sebou nenese finanční nároky, ale zaměstnanci to ocení,“ popisuje Jiří Jemelka, ředitel společnosti J.I.P. pro firmy.

To samé podle něj platí i o volné pracovní době.

Profesní růst

Dlouhodobé setrvání na jedné pozici bez možnosti profesního růstu je jedním z důvodů, proč se zaměstnanci rozhodnou z firmy odejít. Jejich rozvoj po pracovní stránce, mají-li na to potenciál, přitom může firmě jedině prospět.

Musí však o to sami mít zájem. Kontinuální vzdělávání v oboru je klíčové nejen u vedoucích pracovníků, ale i na dalších pozicích.

Dále je třeba si uvědomit, že zaměstnanec, který se cítí být ve firmě potřebným a důležitým, nemá takovou motivaci ke změně místa jako ten, jenž si „pouze“ přijde odpracovat svoji směnu.

Vedení by se nemělo rozpakovat s klíčovými zaměstnanci sdílet krátkodobé i dlouhodobé cíle, k nimž podnik vede. Tým se pak cítí být potřebný.

Pochvala je důležitá

Výplata a benefity nejsou jedinými odměnami. Umět pochválit za dobře odvedenou práci může mít paradoxně i větší účinek než peníze.

Přestože firma je primárně místem, které má generovat zisk, pro její zaměstnance je důležitá rovněž atmosféra na pracovišti.

Reklama

Související články

Třináctých platů bude letos více

Rostoucí konkurence na pracovním trhu posiluje význam poskytovaných zaměstnaneckých výhod. Stále více zaměstnavatelů je nabízí s cílem získat zájem...

Mzdy rostly všem kategoriím zaměstnanců

Letošní vyšší růst mezd byl podle dat, která dlouhodobě vyhodnocuje portál Platy, z pohledu jednotlivých pozic poměrně vyrovnaný. V rozmezí tří až čtyř procent...

Výběr článků

Načítám