Hlavní obsah

K Mezinárodní vesmírné stanici zamíří čtyřčlenná posádka komerční mise Ax-3

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kennedyho vesmírné středisko (USA)

Z kosmodromu na mysu Canaveral na Floridě má zamířit ve středu pozdě večer k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) čtveřice astronautů v rámci soukromé mise Ax-3 společnosti Axiom Space. V kosmické lodi Crew Dragon je do vesmíru vynese raketa Falcon 9 společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska.

Foto: AFP PHOTO / AXIOM SPACE, Profimedia.cz

Členové posádky Ax-3: zleva Marcus Wandt, Michael López-Alegría, Walter Villadei a Alper Gezeravci

Článek

Misi povede bývalý astronaut amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), španělský rodák Michael López-Alegría, jediný ze čtveřice, který má zkušenosti přímo z vesmírného prostoru.

První turecký astronaut

Posádku doplní Švéd Marcus Wandt z Evropské kosmického agentury (ESA), Ital Walter Villadei a Turek Alper Gezeravci. Všichni tři mají zkušenosti jako vojenští piloti.

Gezeravci, který kromě toho létal i pro komerční aerolinky, bude prvním tureckým astronautem ve vesmíru.

Axiom Space plánuje start na 23:11 SEČ, vysílat ho bude živě na svých webových stránkách. Astronauti na ISS zůstanou až 14 dní a budou se věnovat výzkumu mikrogravitace či testování technologií.

Pro společnost Axiom Space, která se snaží o vybudování komerční vesmírné stanice, jde o třetí misi po Ax-1 a Ax-2 z dubna 2022 a května 2023.

Není to jen výlet, přínos cest do vesmíru je obrovský, řekl k neúspěchu s misí český astronaut

Domácí

Roskosmos tvrdí, že se dohodl s Američany na prodloužení společných letů na ISS

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám