Hlavní obsah

Jihočeská univerzita nabízí nový předmět – sýrařství. Absolventi se uplatní

České Budějovice

Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity (JU) v Českých Budějovicích otevře v blížícím se akademickém roce nový předmět – sýrařství. Bude součástí reakreditovaného magisterského oboru Kvalita zemědělských produktů. Studenti si vyzkoušejí, jak se vyrábějí druhy sýrů. Podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka mají velkou šanci najít práci v mlékárenství.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Článek

Fakulta má pro sýrařství vybavení v laboratořích a ve své minimlékárně. Předmět se zkušebně vyučoval letos v letním semestru, přihlásilo se devět studentů. Věnují se teorii, mají praktická cvičení, semináře s odborníky i exkurze.

„Učí se rozlišit, jak se značí správně sýry, měli cvičení na výrobu čerstvých sýrů, dělali jsme ricottu, tvaroh i tvarohovo-smetanový krém, pak ještě polotvrdé a pařené sýry. Dalším významným cvičením byla senzorická analýza, kde si otestovali, jestli dokážou rozeznat jednotlivé chutě, dále hodnotili sýry,” uvedla Eva Samková ze zemědělské fakulty, která předmět vyučuje.

Přihlásili se i studenti, kteří mají domácí zvířata a zkoušeli již sýr vyrábět.

Foto: Eva Samková, Zemědělská fakulta JU

Obor kvalita zemědělských produktů budou studovat čtyři studenti, předmět sýrařství bude v letním semestru, přihlásit se mohou studenti různých oborů. Na zemědělské fakultě je 1185 studentů.

Výrobce sýrů chce vysokoškolsky vzdělané lidi

Podle Kopáčka má Zemědělská fakulta JU velmi dobrou zkušenost s výukou potravinářských oborů, společně s mlékárenským svazem a Mendelovou univerzitou v Brně se zapojila i do projektu Komplexní vzdělávání v mlékárenství.

„Předmět sýrařství je dobrý, protože v jižních Čechách operuje jeden z největších výrobců – Madeta, která potřebuje vysokoškolsky vzdělané odborníky –, a na JU tomu skutečně rozumí, sýrařskou vědu ovládají a umí. Jsou zaměřeni na praktickou mlékařinu, takové lidi potřebujeme v naší mlékárenské praxi, odborníků se nám nedostává," řekl.

Připomněl, že ve Veselí nad Lužnicí funguje Střední odborná škola ekologická a potravinářská, pro jejíž absolventy je podle něj nový obor na zemědělské fakultě vhodným pokračováním.

Reklama

Související články

Program Věda má budoucnost láká mladé

Strategický přístup k nedostatku potenciálních zaměstnanců projevují některé firmy podporou programu Věda má budoucnost, který ukazuje žákům a studentům...

Výběr článků

Načítám