Hlavní obsah

Jeskyně v chrámu jaguára vydala jedinečný mayský poklad

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeskynní systém pod ruinami legendárního mayského města Chichen Itzá na mexickém poloostrově Yucatán vydal jedinečný poklad. Více než 150 nalezených rituálních předmětů se zřejmě lidská ruka nedotkla více než tisíc let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archeologové našli v jeskyni v Mexiku mayské artefaktyVideo: Reuters

 
Článek

O objevu učiněném archeology v loňském roce nyní informoval mexický Národní antropologický a historický institut.

„Protože vše zůstávalo zapečetěno celá staletí, jsou předměty zdrojem neocenitelných informací ohledně vzestupu a pádu města,“ řekl časopisu National Geographic šéf badatelského týmu Guillermo de Anda (55) s tím, že jeskyně přepíšou historii Chichen Itzá.

Archeolog Victor Segovia Pinto o vstupu do jeskyně psal už v roce 1966. Vnitřek ale neprozkoumal a pověřil farmáře, aby vstup zapečetili.

Mezi předměty, které indiáni do jeskyně ukryli, nechybějí vázy, svícny i talíře zdobené mytologickými výjevy. Archeologové narazili také na semena rostlin, úlomky kostí i nefritu. Jeskyně je součástí jeskynního systému Balamkú, což v jazyce Mayů znamenalo „chrám jaguára“.

Ten podle přesvědčení badatelů zahrnuje ještě několik podobných jeskyní, jež měly sloužit pro rituály obyvatel Chichen Itzá. To bylo na svém vrcholu ve 13. století domovem několika milionů lidí. Rituály v jeskyních měly zřejmě zajistit deště v období mimořádného sucha.

Chystá se 3D model

Archeologové se přitom do nyní objevené jeskyně dostávali celé hodiny spletitými chodbami. Ačkoliv předměty zůstaly po tisíc let netknuté, samotná jeskyně měla v posledních šedesáti letech nejméně jednoho návštěvníka.

Byl jím archeolog Victor Segovia Pinto, který o nalezeném vstupu do rituální jeskyně psal už v roce 1966. Vnitřek jeskyně však z neznámých důvodů nikdy podrobněji neprozkoumal a naopak pověřil místní farmáře, aby vstup zapečetili.

Foto: Profimedia.cz

Poklad z jeskyně pod mayským městem Chichen Itzá

Na místo nyní archeology zavedl Luis Un (68), který byl tehdy objevu coby chlapec přítomen. Archeologové nyní pracují na 3D modelu celého jeskynního systému, nalezené artefakty hodlají ponechat na místě.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám