Hlavní obsah

Japonská sonda začne na asteroidu sbírat vzorky

Novinky,

Japonská sonda Hajabusa 2 by měla příští pátek začít sbírat vzorky na asteroidu Ryugu. Na něm už loni přistála dvě vozítka v rámci stejné mise, která zkoumala jeho povrch. Na Zemi pak posílala snímky a data. Japonský aparát se má dle agentury Reuters zpět na naši planetu vrátit v příštím roce, a to se zmíněnými vzorky.

Japonská sonda bude sbírat vzorky na asteroiduVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Podle zpravodajské stanice BBC má Hajabusa 2 během přistávání vystřelit pětigramový projektil z tantalu směrem k povrchu planetky Ryugu. Tantal je vzácný, tvrdý, modro-šedý, lesklý a přechodný kov. I z důvodu jeho značné korozivzdornosti se používá k výrobě chirurgických nástrojů a implantátů.

Foto: DLR (CC-BY 3.0)

Sonda Hajabusa 2 nad asteroidem

Tento „útok“ projektilu v jednom místě naruší povrch asteroidu. Částice, které se poté z povrchu uvolní a vylétnou vzhůru, bude sonda shromažďovat.

Prozradí i něco o původu Země?

Vědci se domnívají, že vzorky poskytnou pohled zároveň i na evoluci a původ Země, jelikož se Ryugu pokládá za velmi starobylý asteroid.

Sonda Hajabusa 2 bez lidské posádky letěla do blízkosti asteroidu Ryugu více než tři roky, během nichž zdolala 280 milionů kilometrů. U planetky operuje od června. Na konci loňského září na jeho povrch úspěšně spustila kontejner MINERVA-II 1 se dvěma rovery.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám