Hlavní obsah

Japonská raketa mířící na oběžnou dráhu dostala kvůli problémům povel k sebezničení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Japonská raketa Epsilon, která měla vynést na oběžnou dráhu několik družic, zaznamenala krátce po svém středečním startu problémy. Kvůli tomu z řídícího střediska dostala povel, aby se zničila, uvedla agentura Kjódó. Sebezničení rakety nezpůsobilo na zemi škody ani zranění.

Japonská raketa mířící na oběžnou dráhu dostala kvůli problémům povel k sebezničeníVideo: AP

 
Článek

Raketa odstartovala kolem 9:50 místního času (2:50 SELČ) z vesmírného střediska Učinura na jihojaponském ostrově Kjúšú. Krátce po startu se ale projevily problémy, které znemožnily bezproblémové pokračování letu. Sedm minut po startu tak řídící středisko vydalo povel, aby se raketa zničila, informovala japonská vesmírná agentura JAXA.

Podle vesmírného úřadu byla letová trajektorie nosné rakety Epsilon při startu po ukončení práce druhého stupně nižší. Po vyhodnocení situace tak byl ve 2:57 SELČ vyslán signál k jejímu zničení, a to včetně osmi družic na palubě.

Raketa měla vynést osm satelitů soukromých firem a univerzit. Podle specialisty na kosmonautiku Michala Václavíka z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze šlo o šestý start tohoto typu rakety. A poprvé akce úplně nevyšla.

V listopadu vyšlou Spojené arabské emiráty své první vozítko na Měsíc

Věda a školy

Start rakety se podle původních plánů měl uskutečnit v pátek. Nestalo se tak, jelikož podle informací na webu JAXA „nebyly splněny nezbytné podmínky pro potvrzení možnosti vzletu rakety“.

Rakety Epsilon se podle japonské vesmírné agentury vyznačují menšími náklady na cestu do vesmíru a snadnějším ovládáním. Raketa měří 26 metrů a váží skoro 100 tun. Povel k sebezničení použila japonská agentura JAXA naposledy v roce 2003 u jiného typu rakety H2A.

Reklama

Související témata:
Raketa Epsilon

Výběr článků

Načítám