Hlavní obsah

Jako skutečná ruka. Revoluční protézu je možné ovládat pouhou myšlenkou

Novinky, zgl

Protézy jsou rok od roku dokonalejší, svou obratností a citlivostí připomínají skutečné ruce. Nejnovější modely dokonce navrací lidem i hmat a dovolují jim tedy v běžném životě fungovat úplně stejně jako před jejich nehodou. Nové protézy totiž umí „číst myšlenky“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První tři lidé na světě dokážou ovládat robotickou ruku pomocí mysliVideo: Reuters

 
Článek

Revoluční protézy, které je možné ovládat myšlenkami, už hrdě nosí první tři lidé na světě. „Je to vůbec poprvé, co jsme pomocí biotechnologie rekonstruovali lidskou ruku,“ uvedl Oskar Aszmann z vídeňské Lékařské univerzity, který se na vývoji nové protézy podílel.

„Když jsem před pěti, sedmi roky viděl pacienty bez rukou, nezbývalo mi než pokrčit rameny a říct: ‚Nemohu pro tebe nic udělat‘. To se ale teď změnilo,“ podotkl.

Nová protéza je totiž napojena na nervová zakončení v paži. Přesnou kalibrací, která trvá klidně i několik týdnů, se elektronika v robotické paži učí rozeznávat jednotlivé reakce mozku a převádět je na skutečné pohyby.

Foto: Profimedia.cz

Milorad Marinkovic s robotickou protézou

O tom, jaké je to žít s robotickou rukou, se rozpovídal Milorad Marinkovic – jeden z prvních nositelů inteligentní protézy. Podle něj je to téměř, jako kdyby měl skutečnou ruku.

„Mohu jednoduše vzít láhev a napít se, nebo si prostě jen hrát se svými dětmi, jako bych neměl žádný handicap,“ uvedl třicetiletý Marinkovic. O svou pravou ruku přišel po nehodě na motorce před více než deseti lety.

Vřele prý jeho nové já vnímá i okolí. „Můj syn je na mě pyšný. Všem kamarádům vypráví, že jsem teď jako Iron Man,“ podotkl Marinkovic v narážce na známého akčního hrdinu, který má speciálně upravený kovový oblek.

„Samozřejmě v robotické ruce nemám žádný cit, ale mohu se dotýkat věcí jako dříve. Když mi ale syn hodí míč, nedokážu ho chytnout. Reakce pravé, tedy té umělé ruky, je na to moc pomalá. Ale chce to jen trénovat,“ neskrýval svůj optimismus.

Na robotické protéze pracují i v USA

Vědci upozorňují, že robotická protéza ještě není připravena k masivní produkci. „Teprve se učíme dostat zprávy z naší mysli na kov. Máme před sebou velkou cestu,“ prohlásil Aszmann.

Kdy přesně se robotické protézy dočkáme v prodeji, zatím není jasné. Aszmann se i přesto nebojí odhadnout její prodejní cenu, pohybovat by se měla okolo 30 tisíc eur, tedy v přepočtu 820 tisíc korun.

Na podobně sofistikovaném systému pracují také Američané. Robotickou paži Luke, která funguje na podobném principu jako rakouské modely, vyvíjí v DEKA Arm System Dean Kamen. Tento vývojář stojí mimochodem i za světoznámým vozítkem Segway. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Muž s mechanickou protézou zdolává lezeckou stěnu

Reklama

Výběr článků

Načítám