Hlavní obsah

Investoři touží po mikroelektronicích, skvělé platy nabízejí i absolventům

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České republice chybí absolventi studijního programu mikroelektronika. Stěžují si na to tuzemští zaměstnavatelé i firmy přicházející do Česka ze zahraničí. Mladí mikroelektronici přitom patří k těm uchazečům o práci, kteří ji po škole nacházejí naprosto bez problémů.

Článek

Například na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického (FEKT VUT) v Brně dokončí studium magisterského oboru mikroelektronika každoročně zhruba 30 lidí. Všichni absolventi přitom velmi rychle najdou zaměstnání.

Agentura CzechInvest proto letos již podruhé uspořádala setkání středoškoláků se společnostmi působícími v oboru elektrotechniky a elektroniky. Jeho cílem bylo zvýšit zájem o studium v tomto oboru a tím i počet kvalifikovaných absolventů, kteří jsou základním stavebním kamenem při vyjednávání o nových investičních projektech mířících do České republiky.

„Bude-li mít Česká republika více specialistů v oboru, bude to signál i pro zahraniční investory, které při plánování projektů zajímá právě dostatek vysoce kvalifikovaných pracovníků. Aktuálně jim bohužel příliš mnoho nevyužitých špičkových sil nabídnout nemůžeme. Absolventů mikroelektroniky je málo, a proto se snažíme zvýšit zájem o tento obor a posílit tak nabídku na pracovním trhu,“ vysvětluje Miroslav Křížek, generální ředitel agentury CzechInvest.

I absolventské pozice bývají skvěle placené

„Ačkoli je mikroelektronika poměrně úzce specializovaným oborem elektroniky, absolventi snadno získávají skvěle placené pracovní pozice v návrhových centrech polovodičových firem. Ale dokáží se uplatnit také v mnoha dalších sektorech průmyslu. Na rozdíl od ostatních studentů elektrotechnických fakult navíc zvládají i design čipů integrovaných obvodů a dokonale ovládají i počítačový návrh náročných aplikací integrovaných obvodů,“ dodává Radimír Vrba, proděkan Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně.

Například specialisté největšího investora v oboru mikroelektroniky v ČR, společnosti

ON Semiconductor z Rožnova pod Radhoštěm, ve spolupráci s Akademií věd vyvinuli a také vyrobili pokročilé pixelové detektory pro experiment ATLAS, který je součástí urychlovače částic LHC Evropského institutu jaderného výzkumu CERN. S jeho pomocí se vědci v laboratořích CERN v Ženevě snaží rozluštit principy vzniku vesmíru.

V Rožnově vyvinuli regulátory pro Sony Playstation 2 nebo Microsoft XBOX

ON Semiconductor se v Rožnově pod Radhoštěm zabývá designem a výrobou moderních integrovaných obvodů. Vedle účasti na vývoji experimentu ATLAS vyvinuli specialisté

ON Semiconductor třeba regulátory napětí pro herní konzole Sony Playstation 2 nebo Microsoft XBOX.

„Díky odbornosti našich pracovníků je ON Semiconductor v Rožnově pod Radhoštěm nejdynamičtěji se rozvíjejícím návrhovým střediskem v rámci korporace. Zárukou jeho úspěšného rozvoje je především vysoká odbornost našich zaměstnanců. Abychom mohli reagovat na rostoucí množství zakázek, plánujeme kromě rozšíření výroby i rozšíření design centra v Rožnově. A právě zde se uplatní šikovní absolventi mikroelektroniky. Vytipováváme si je už během studia na vysoké škole a během stáží v našem návrhovém středisku s nimi spolupracujeme na projektech, které mohou být v budoucnu náplní jejich práce. Úspěšní stážisté mají možnost získat studentské stipendium popřípadě se dohodnout na zpracování diplomové práce s odbornou podporou ON Semiconductor,“ vysvětluje Josef Švejda, finanční ředitel společnosti ON Semiconductor Czech Republic.

Reklama

Výběr článků

Načítám