Hlavní obsah

Investiční pobídky na Moravě vytvořily 14 000 míst, vrátily se 6,5krát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Firmy, které využily investičních pobídek českého státu a začaly podnikat na jižní Moravě, vytvořily mezi lety 1998 a 2008 zhruba 14 300 nových pracovních míst. Investoři v kraji získali za tu dobu od státu 1,25 miliardy korun, do rozpočtu se na daních vrátilo 6,5krát tolik.

Článek

Vyplývá to ze studie, kterou představili zástupci agentury CzechInvest a společnosti Deloitte. Podle některých názorů by ale kraj lákal investory více, pokud by například zlepšil služby a více propojil svět brněnských škol s průmyslem.

Za každou korunu investiční pobídky stát v kraji získal 6,50 Kč na daních. Je to o dvě koruny méně, než činí průměr v celé zemi. "U komerčních investic se návratnost počítá v desítkách procent, u investičních pobídek jsou to přitom násobky. Z hlediska státu jsou to velmi efektivní investice," řekl Luděk Niedermayer z firmy Deloitte.

Automobilky táhnou víc

Mezi jednotlivými kraji jsou ale rozdíly, ve středních Čechách má návratnost podobu dvouciferného čísla. Podle Niedermayera je to dáno rozdílnou strukturou průmyslu v krajích. Na rozdíl od jiných krajů nejsou pobídkové investice na jihu Moravy taženy automobilovým průmyslem.

Automobilový průmysl s sebou totiž obvykle do regionu či země přivede i své dodavatele. Na jižní Moravě jsou tak firmy více závislé na dovozu. "Z ekonomického hlediska ale určitá vyšší rozdílnost (průmyslu) není na škodu," podotkl Niedermayer.

Vedou strojírenské firmy

Investiční pobídky v Jihomoravském kraji čerpaly především strojírenské firmy, bylo jich 13. Deset podpořených projektů se věnuje elektronice a optice, až třetími nejčastějšími příjemci pobídek byly podniky z automobilového průmyslu.

CzechInvest od roku 1998, kdy stát začal investiční pobídky nabízet, do roku 2008 podpořil na jižní Moravě 51 projektů. Čtyři desítky z nich byly projekty tuzemských firem, 11 zahraničních. Mezi zahraničními byli nejaktivnější podnikatelé z Německa. Hned za nimi byly japonské firmy, které například zamířily do brněnské průmyslové zóny Černovická terasa.

Příjmy státu stoupají

Příjmy státu z investičních pobídek přitom podle studie firmy Deloitte stoupají. V roce 1999 přispěli podpoření jihomoravští investoři do státního rozpočtu částkou 33,7 miliónu korun, v roce 2008 to bylo 2,27 miliardy. Za celou ČR to pak v roce 2008 bylo téměř 56 miliard. Data za loňský rok zatím nejsou známé.

Jednou z firem, která investiční pobídku v kraji využila, je japonský výrobce kompresorů pro klimatizační jednotky Daikin Device. Na Černovické terase funguje čtyři roky. Podle Petra Havlíka z vedení brněnské pobočky firmy byla pobídka jeden z důvodů, proč na jižní Moravu přišli. Nyní zaměstnává kolem 900 zaměstnanců.

Vázne úroveň služeb i dopravní infrastruktura

"Uvítali bychom, kdyby byla lepší úroveň služeb, určitě bychom uvítali, kdyby se zlepšila dopravní situace směrem na Prahu a Vídeň," řekl Havlík novinářům. Také by firma ocenila lepší spojení z brněnského letiště. Podle něj se také málo mladých lidí dává na technické obory. Se státní správou či samosprávou firma vychází dobře, i když v některých případech by se hodila lepší jazyková vybavenost lidí, kteří se zahraničními investory jednají.

Také podle Niedermayera by investoři měli větší zájem, pokud by se podařilo více provázat reálnou ekonomiku s vysokoškolským prostředím. "Není to ale deficit jen kraje, ale celé ČR. Motivace pro školy hledat spojení s reálnou ekonomikou a firmami je státem nastavená jako nízká," podotkl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám