Hlavní obsah

Hubbleův teleskop zpět v akci. Zachytil i tanec galaxií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hubbleův vesmírný dalekohled (HST) se 17. července vrátil k plnému vědeckému provozu a nedlouho poté pořídil např. dva pozoruhodné snímky neobvyklých galaxií. O nových fotografických záběrech z kosmu informoval minulý týden americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hubbleův teleskop poslal záběry neobvyklých galaxiíVideo: NASA/ESA/STSCI/JULIANNE DALCANTON/ALYSSA PAGAN , Reuters

 
Článek

Činnost již stárnoucího dalekohledu byla po anomálii počítače pozastavena na měsíc, připomněla agentura Reuters. Aparát už ale zase pracuje.

Supervýkonný australský teleskop vytvořil rekord: objevil milion nových galaxií

Věda a školy

Na prvním záběru – na úvodním videu i níže na Twitteru vlevo – můžeme pozorovat dvojici interagujících galaxií (objekt označený jako ARP-MADORE2115-273). Tento „intergalaktický tanec“ se nachází 297 milionů světelných let od nás, připomíná portál Space.com.

Na druhém obrázku – vpravo – pak vidíme samostatnou galaxii (ARP-MADORE0002-503). Jde o tzv. spirální galaxii vzdálenou asi 490 milionů světelných let.

„Hubbleův vesmírný dalekohled je ikona. A to nejen mezi astronomy, ale i pro laiky a milovníky vesmíru. Jeho snímky patří k těm nejkrásnějším, jaké byly kdy pořízeny, a my astronomové je rádi ukazujeme při svých přednáškách. Druhou stránkou je vědecký přínos tohoto dalekohledu. Poslední snímky galaxií jsou důkazem přínosu dalekohledu pro poznání vesmíru. Vesmír není příliš klidné místo a setkáváme se v něm např. s interakcí mezi galaxiemi. Podobně se k naší galaxii Mléčné dráze blíží galaxie M 31 v Andromedě a po nějakých dvou miliardách let se na ni budeme dívat zblízka,“ okomentoval pro Novinky Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

31 let na orbitě

Hubble byl vypuštěn do kosmu v roce 1990 a stal se klíčovým nástrojem při průzkumu vesmíru ze své oběžné dráhy 563 kilometrů nad zemským povrchem.

Hubbleův teleskop zachytil mimořádně čistý obrázek léta na Saturnu

Věda a školy

Loni HST oslavil 30 let ve vesmíru. Během té doby jeho snímky přispěly k řadě významných objevů – aparát umožnil studovat černé díry i vzdálené galaxie, rovněž pozorovat planety mimo Sluneční soustavu či procesy hvězdotvorby, stejně tak objevit dříve neznámé měsíce kolem trpasličí planety Pluto.

Foto: NASA

Hubbleův vesmírný teleskop

To vskutku nejsou špatné výsledky pro vesmírný dalekohled, který byl podle CNN navržen tak, aby podle předpokladů fungoval 15 let. Úřad NASA jej provozuje ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou (ESA).

NASA kvůli koronaviru odloží start teleskopu Jamese Webba

Věda a školy

„Hubbleovu vesmírnému dalekohledu přejme hodně dalších úspěchů. A to i když se blíží doba, a už ji počítáme na měsíce, kdy se do vesmíru vydá ještě výkonnější kosmický dalekohled – James Webb Space Telescope (JWST),“ doplnil Suchan.

Keplerův vesmírný dalekohled dosloužil. Došlo mu palivo

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám