Hlavní obsah

Hubbleův teleskop zachytil mimořádně čistý obrázek léta na Saturnu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hubbleův vesmírný dalekohled poskytl pozoruhodnou fotografii zobrazující letní čas na severní polokouli „pána prstenců“, planety Saturn. Teleskop snímek pořídil 4. července, kdy byla velká planeta vzdálena 1,35 miliardy kilometrů od Země. Ukazuje severní polokouli, která je natočená směrem k nám. V oblasti je patrný určitý mírně načervenalý opar, informovala americká agentura NASA na webu.

Foto: NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), M.H. Wong (University of California, Berkeley), and the OPAL Team

Hubbleův teleskop pořídil 4. července tento působivý snímek Saturnu.

Článek

Vědci tvrdí, že lehké načervenalé zbarvení může být důsledkem zahřívání kvůli zvýšené porci slunečního světla, což by mohlo ovlivnit cirkulaci nebo obsah ledu v tamní atmosféře. Další možností je, že více slunečního záření vede ke změnám v množství oné fotochemické „mlhy“ tvořící opar na planetě.

„Je úžasné, že i během několika málo let můžeme pozorovat sezonní změny na Saturnu,“ konstatovala podle stanice CNN vedoucí výzkumu Amy Simonová z Goddardova kosmického střediska NASA v americkém Marylandu.

NASA zvažuje, že na ledové měsíce vyšle skákajícího robota na parní pohon

Věda a školy

Když se na snímek (úvodní fotografie článku) bedlivě zahledíme, všimneme si i modrého odstínu zejména u jižního pólu, který je způsoben změnami zimní atmosféry. Na obrázku lze také vidět dva Saturnovy ledové měsíce: Mimas napravo a Enceladus dole.

Netušíme, jak a kdy se zrodily známé prstence

Snímek je i dostatečně ostrý, aby ukazoval, jak se barva určitých pásů každý rok mírně mění. Saturn má převážně žlutohnědou barvu díky skutečnosti, že jeho atmosféra je z většiny tvořena vodíkem a heliem se stopami amoniaku, metanu, vodní páry a uhlovodíků.

Vidíme též Saturnovy slavné prstence v neuvěřitelných detailech. Skládají se převážně z kousků ledu, ale zatím se neví, jak a kdy se zformovaly. Mnoho vědců věří, že jsou přes čtyři miliardy let staré - jako samotný Saturn. Jiní se ale domnívají, že vznikly teprve před několika stovkami milionů let.

Saturn ztrácí své prstence

Věda a školy

Výsledná fotografie je součástí projektu nazvaného Outer Planets Atmospheres Legacy (OPAL), jehož cílem je zlepšit naše chápání atmosférické dynamiky a vývoje na tzv. plynných obrech, jako jsou například Jupiter a právě Saturn.

V rámci projektu - i na této fotce - astronomové zaznamenali na planetě také různé malé atmosférické bouře, dodává NASA.

Dalekohled pracuje déle, než se počítalo

V dubnu Hubble oslavil 30 let ve vesmíru. Během té doby jeho snímky přispěly k řadě významných objevů - aparát umožnil studovat černé díry i vzdálené galaxie, rovněž pozorovat planety mimo Sluneční soustavu či procesy hvězdotvorby, stejně tak objevit dříve neznámé měsíce kolem trpasličí planety Pluto.

Foto: NASA

Hubbleův vesmírný teleskop

To opravdu nejsou špatné výsledky pro vesmírný dalekohled, který byl podle CNN navržen tak, aby podle předpokladů fungoval 15 let. Úřad NASA jej provozuje ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou (ESA).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám