Hlavní obsah

Hradečtí chtějí získat evropské peníze na návrat do pravěku

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všestary

Replika pravěké vesnice ve Všestarech u Hradce Králové by se mohla přeměnit na archeopark pravěku sloužící široké veřejnosti. Potřebných 47 miliónů korun na projekt, jehož iniciátory jsou Univerzita Hradec Králové spolu s Královéhradeckým krajem, by se mělo najít v evropských fondech.

Článek

„Získáním stavebního povolení na počátku ledna tohoto roku byly splněny všechny formální podmínky pro podání tohoto projektu do Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod,“ uvedl mluvčí univerzity Ondřej Tikovský. Projektová žádost byla podle něj podána 29. ledna.

Celý projekt čítá výstavbu celkem osmi objektů různé velikosti, z nichž pravděpodobně nejpodstatnějšími jsou budova expozice pravěku sloužící jako centrální objekt areálu a objekt depozitáře královéhradeckého Muzea východních Čech. Projekt obsahuje rovněž další související činnosti stavební povahy zahrnující stavbu přístupové komunikace, inženýrských sítí apod.

Veřejnost vnímá archeologii jako brzdu stavebních prací

„Cílem archeoparku je představit archeologii jako obor disponující úžasnými poznatky o nejstarší minulosti člověka. Je škoda, že veřejnost tento obor vnímá většinou pouze jako překážku stavebních prací. Pravdou také je, že obdobnou možnost, jako je archeopark, k dispozici naše archeologie nemá. V Královéhradeckém kraji není stálá expozice pravěku a výstavy menších muzeí tuto funkci v dnešní době mohou plnit pouze doplňkově. Veřejnosti chybí základní představa,“ říká Radomír Tichý, vedoucí Katedry archeologie Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové.

Součástí projekt archeoparku je i sklad archeologického materiálu určený královéhradeckému muzeu. Ten má řešit akutní nedostatek depozitářů. Zmíněné muzeum je případným budoucím partnerem projektu, podobně jako obec Všestary, která projektu dává k dispozici pozemky. Provozovatelem by měla být nově zřízená obecně prospěšná společnost, v níž by se měli sejít zástupci univerzity a kraje.

Centrum experimentální archeologie funguje deset let

Stávající idea navazuje na již deset let fungující areál Centra experimentální archeologie Všestary, který vybudovala Katedra archeologie Filozofické fakulty královéhradecké univerzity. Ten mimo výuky studentů archeologie, prezentace kulturního dědictví a učitelství dějepisu slouží i exkurzím školních dětí. „Programem s názvem Živá archeologie projde ročně na 3000 žáků převážně základních škol,“ popisuje Tichý. Veřejnosti jsme jej zatím plně zpřístupnit nemohli, protože nám chybí základní zázemí a budova expozice. Stručně řečeno, prší nejen na studenty v roli průvodců, ale i na návštěvníky,“ dodává.

Obdobný projekt, tehdy s názvem Muzeum pravěku, se připravoval už v šedesátých letech minulého století, ale zůstal v rovině idejí. Za specializované muzeum tak lze považovat jen brněnský Anthropos zaměřený na vznik člověka ve starší době kamenné. Chystaný archeopark pravěku ve Všestarech by měl prezentovat i všechna navazující období pravěku, a to pomocí rozměrných modelů i expozice v podobě světa pravěkého člověka. Důležitým prvkem je realizace tzv. zážitkové archeologie, součástí jsou i dva výstavní sály, v nichž má zájem vystavovat i pražský Archeologický ústav Akademie věd České republiky. Ideově projekt podpořilo evropské sdružení muzeí v přírodě, jehož členem dosavadní středisko je.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám