Hlavní obsah

Historický úspěch českých středoškoláků. Na chemické olympiádě získali tři zlata

Novinky,

Vyhlášení vítězů jubilejního 50. ročníku Mezinárodní chemické olympiády (IChO) v pražském Rudolfinu přineslo české reprezentaci velkou radost. Tuzemští středoškoláci zaznamenali nejlepší výsledek v novodobé historii, získali tři zlaté medaile a jednu stříbrnou. V celkovém žebříčku národů ČR obsadila 4. příčku, student Jan Obořil navíc skončil v absolutním pořadí na 8. místě.

Foto: VŠCHT

Český medailista Jan Obořil z Brna

Článek

Na mimořádný úspěch Češi dosáhli v konkurenci rekordního počtu 300 soutěžích ze 76 zemí světa. Olympiádu pořádaly společně Česká republika a Slovensko – poprvé v historii dva státy, jak již Novinky informovaly. První ročník v roce 1968 se totiž konal také v Praze. [celá zpráva]

Foto: VŠCHT

Zakončení v Rudolfinu

Úspěch v praktických úkolech

„Všem našim medailistům gratuluji ke krásnému výsledku. Chemie nepatří v našich školách mezi příliš oblíbené obory, přesto dokážeme držet krok se světovou špičkou,“ poznamenal k tomu Karel Melzoch, rektor Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze, která byla spolu s Univerzitou Komenského v Bratislavě pověřena organizací letošního ročníku a Novinky informovala o výsledcích.

Foto: VŠCHT

Teoretické úlohy

Foto: VŠCHT

Praktické úlohy

Na soutěžící čekalo jedenáct úloh, z nichž bylo osm teoretických a tři laboratorní. Měli například stanovit dobu vaření císaře Lothara III., analyzovat složení jedné ze slovenských minerálních vod, připravit organickou látku pomocí Sava či odhalit původ zbarvení českého granátu. Zadání tvořili vědci z VŠCHT, Univerzity Karlovy, Akademie věd ČR a bratislavské Univerzity Komenského.

Českým reprezentantům dle VŠCHT perfektně vyšla praktická část, v níž se všichni čtyři umístili v nejlepší desítce, nadprůměrné výsledky měli i v části teoretické. Jan Obořil z Brna, Josef Tomeček ze Slavičína a Miroslava Novoveská z Plzně díky tomu získali zlaté medaile, Richard Veselý pak stříbro.

Foto: VŠCHT

Medaile

V historii samostatné České republiky se jedná o nejlepší výsledek vůbec. Tím je i celkové čtvrté místo v pořadí národů za Čínou, USA a Jižní Koreou. Loni v Thajsku získali Češi tři stříbrné a jednu bronzovou medaili. [celá zpráva]

Celkový vítěz je z Číny

„Je to neuvěřitelný úspěch, navíc o to cennější, že letos neměli studenti takové podmínky pro přípravu jako v letech předešlých, protože jsme měli spoustu starostí s organizací olympiády,“ uvedl prezident soutěže za ČR Petr Holzhauser.

Foto: VŠCHT

Absolutní vítězové olympiády

Absolutním vítězem olympiády se stal Čching-jü Čchen (Qingyu Chen) z Číny, která tradičně patří k největším favoritům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám