Hlavní obsah

„Fotbalový míč s nohama.“ V Austrálii našli možná největší ropuchu na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Strážci přírodního parku na severu Austrálie našli ropuchu obrovskou, která byla opravdu obrovská - vážila podle nich 2,7 kilogramu. Obojživelník, který dostal přezdívku Toadzilla podle filmového monstra Godzilly a anglického výrazu pro ropuchu (toad), by mohl být největším dosud zaznamenaným zástupcem tohoto druhu na světě. Nyní o tom informovala zpravodajská stanice BBC.

V Austrálii našli ropuchu vážící více než 2,5 kgVideo: QUEENSLAND DEPARTMENT OF ENVIRONMENT AND SCIENCE, AP

 
Článek

Guinnessova kniha rekordů registruje jako ropuchu obrovskou s největší hmotností exemplář vážící 2,65 kilogramu. Daná žába, pojmenovaná Prinsen (Princ), byla nalezena ve Švédsku v roce 1991.

Strážkyně přírodního parku v australském státě Queensland Kylee Grayová, která Toadzillu spatřila letos 12. ledna jako první, uvedla, že žába pravděpodobně nabrala na váze díky jídelníčku bohatému na hmyz, plazy a malé savce.

„Vypadala skoro jako fotbalový míč s nohama. Překřtili jsme ji na Toadzillu,“ řekla Grayová. Přiznala, že její velikost odborníky šokovala.

Vědci objevili v nepřístupných oblastech Panamy nový druh ropuch

Věda a školy

Ropucha, nenasytná hrozba

Kolega Grayové Barry Nolen zmínil, že ropucha - podle nálezců samička - byla nakonec usmrcena, jak bývá u živočichů představujících hrozbu pro australský ekosystém zvykem, a byla darována Queenslandskému muzeu.

To bude podle agentury AP provádět svá měření a ověřování, aby zkontrolovalo, zda by to skutečně mohla být dosud největší - či lépe řečeno nejhmotnější - nalezená ropucha.

„My jsme ji také změřili a dostali jsme, tuším, 25,5 cm,“ doplnila Grayová.

Ropuchy byly do Queenslandu dovezeny v roce 1935 z Jižní Ameriky v neúspěšném pokusu zlikvidovat hmyz na plantážích cukrové třtiny. Vzhledem k tomu, že nemají v Austrálii přirozené nepřátele, se však brzy přemnožily a svojí nenasytností začaly ohrožovat ostatní živočišné druhy.

Ibisové se naučili žrát jedovaté ropuchy. Vyhodí je do vzduchu a vykoupou

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám