Hlavní obsah

Formalita, ale zajímavá. Sněmovna schválila novou definici kilogramu

– Praha

Nové definice měrných jednotek hmotnosti či elektrického proudu, o nichž před třemi lety rozhodl Mezinárodní úřad pro míry a váhy (BIPM), se uzákoní. Sněmovna to v úterý hladce schválila už v prvním kole projednávání. Uzákonění podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) vychází z požadavků Evropské unie. Novelu o metrologii nyní posoudí Senát.

Foto: Jan Handrejch, Právo, Novinky, Profimedia.cz

Nové definice měrných jednotek hmotnosti (ilustrační obrázek) či elektrického proudu Sněmovna hladce schválila. Uzákonění podle vicepremiéra Karla Havlíčka (na snímku) vychází z požadavků Evropské unie.

Článek

BIPM rozhodl v listopadu 2018 o nové definici kilogramu jako jednotky hmotnosti, kelvinu jako jednotky termodynamické teploty, ampéru jako jednotky elektrického proudu a molu, tedy jednotky látkového množství.

Kilogram „zhubl” o zrnko písku

Kilogram se na základě tohoto rozhodnutí nově odvozuje od pevné hodnoty Planckovy konstanty, a nikoli od měřidla kilogramu. Dlouhodobá měření totiž ukázala, že za více než sto let existence kilogramového válce ze slitiny platiny a iridia, uloženého v trezoru v Sèvres u Paříže, kterému se přezdívalo „Velký K”, se jeho hmotnost snížila o přibližně 50 mikrogramů. To odpovídá asi jednomu zrnku písku.

Vědci chtějí znovu definovat kilogram

Věda a školy

Kilogram byl dosud poslední jednotkou definovanou podle hmotného předmětu. Například základní jednotka délky, metr, byla už před lety určena na základě rychlosti světla ve vakuu.

Běžného života se to nedotkne

Nová definice základních jednotek soustavy SI (Mezinárodního systému jednotek) vstoupila v platnost loni 20. května, na Světový den metrologie.

Vláda návrh zákona schválila před rokem, Sněmovna se k návrhu dostala teprve nyní. Novela měla podle vládních představ nabýt účinnosti už loňského 13. června, v případě přijetí nabude účinnosti dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Začala platit nová definice kilogramu. Na běžný život nemá mít vliv

Věda a školy

„Nová definice kilogramu nebude mít na běžného člověka vliv, dopady bude mít jen ve vědeckých aplikacích a experimentech,” uvedl již předloni ředitel Českého metrologického institutu (ČMI) Pavel Klenovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám