Hlavní obsah

Firmy na severu Moravy hledají stovky absolventů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Poptávka po technicky vzdělaných lidech v Moravskoslezském kraji sílí. Strojírenské, elektrotechnické, stavební a IT firmy působící v kraji chtějí letos přijmout stovky středoškoláků a absolventů vysokých škol. Přijímají ale už i lidi bez praxe, protože nezaměstnaných absolventů škol postupně ubývá.

Článek

Vyplývá to z průzkumu uskutečněného v rámci projektu ForTech, vyjádření úřadu práce a šéfů velkých severomoravských firem. ForTech je iniciativa kraje a jeho Agentury pro regionální rozvoj (ARR), jejímž cílem je sladit požadavky podniků a investorů v regionu.

"Z ankety, které se zúčastnilo 12 společností zapojených do iniciativy ForTech, vyplynulo, že jen tito zaměstnavatelé by letos rádi nabídli pracovní pozice 450 mladým lidem po skončení střední či vysoké školy. Loni tytéž firmy přijaly více než 300 absolventů," řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Pavel Drobil.

Absolventi tvoří někde až třetinu přijímaných

"U absolventů technických oborů - učilišť i středních průmyslových škol - nemáme žádný omezující limit," přiznal personální ředitel strojírenského holdingu Vítkovice Marian Dobiáš. Doplnil, že vysokoškoláků by firma potřebovala více než 100.

Významný nárůst počtu zaměstnanců plánuje v tomto roce také IT společnost TietoEnator. "Předpokládaný počet nových zaměstnanců je 560, z toho 200 lidí bude z řad absolventů, to je tedy 36 procent z nově přijímaných zaměstnanců," konstatovala specialistka pro oblast lidských zdrojů TietoEnator Czech Martina Kramářová.

Nezaměstnaných absolventů škol v regionu ubývá

Zatímco před pěti lety jich bylo v evidenci moravskoslezských úřadů práce kolem 16 000, dnes jich nejsou ani 4000 z celkového počtu zhruba 66 000 nezaměstnaných. Na nižším počtu absolventů bez práce se kromě oživení průmyslu podílely také změny v metodice výpočtů, upozornili odborníci z úřadu práce.

Mluvčí ostravského úřadu práce Svatava Baďurová se nicméně obává, že potřeby firem naplní absolventi velmi obtížně, i když mnohé už ustoupily od dřívějšího požadavku praxe. "Tam, kde to skutečně není nutné, vůbec požadavek praxe neudávají, protože nedostatek odborníků v některých oborech je značný a firmy pochopily, že ti s praxí prostě na trhu nejsou a tak přijímají ve větší míře než dříve i absolventy," řekla Baďurová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám